Οι ανώτατες τιμές πώλησης σε κυλικεία και καντίνες

kilikeio

kilikeio

«Μην πληρώσετε αν δεν πάρετε απόδειξη» συνιστά στους καταναλωτές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζοντας ότι τα δελτία παραγγελίας δεν είναι απόδειξη, ενώ δεν αρκεί για τις πληρωμές που γίνονται με πλαστικό χρήμα το αποδεικτικό του POS.

Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης υποχρεούνται να εκδίδουν και να επιδίδουν αποδείξεις για κάθε είδος που σερβίρουν στο τραπέζι

Με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων, η ΓΓΔΕ επισημαίνει τα εξής:

Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, κλαμπ κ.λπ.) υποχρεούνται να εκδίδουν και να επιδίδουν αποδείξεις για κάθε είδος που σερβίρουν στο τραπέζι.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί.

Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα βάσει νόμου να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζετε.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογουμένους.

Εξάλλου, όσοι ταξιδεύουν με πλοία, αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά λεωφορεία αλλά και όσοι επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και εκείνοι που επιλέγουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια σε οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ροφήματα και μικρά γεύματα τα οποία πωλούνται με ανώτατη τιμή πώλησης. Βρίσκονται δηλαδή στη διατίμηση.
Επίσης οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπορεύονται αυτά τα αγαθά (κυλικεία, καντίνες κ.λπ.) είναι υποχρεωμένες να τα έχουν στη διάθεση των καταναλωτών. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ τα είδη αυτά και οι ανώτατες τιμές πώλησής τους είναι:

• Νερό 500 ml: 0,50 ευρώ

• Νερό 750 ml: 0,75 ευρώ

• Τοστ ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο: 1,25 ευρώ

• Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν ψημένο ή άψητο: 1,45 ευρώ

• Καφές ελληνικός μονός: 1,20 ευρώ

• Καφές φίλτρου: 1,30 ευρώ

• Καφές εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο): 1,45 ευρώ

• Καφές φραπέ ή νες μονός: 1,30 ευρώ

• Τσάι (ζεστό ή κρύο): 1,30 ευρώ.

Οι τιμές αυτές ισχύουν για όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).

Είναι επίσης υποχρεωτική η αναγραφή των προϊόντων αυτών στους τιμοκαταλόγους σε ειδικό πλαίσιο στο οποίο αναγράφονται με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα τα εξής: «ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ, ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΪ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ» – «FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, COFFEE AND TEA ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES».

Οπως προαναφέρθηκε, τα αγαθά αυτά θα πρέπει να διατίθενται από τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ενώ για τα επιβατικά πλοία και αεροδρόμια όλο το 24ωρο. Σε ό,τι αφορά τα πλοία οι προαναφερόμενοι κανόνες και η διάθεση διατιμημένων προϊόντων ισχύουν μόνο για τις θέσεις «οικονομική» και «διακεκριμένη», αλλά και για εκείνα που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικών γραμμών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ