Ξεπεράστηκε ο στόχος στην απορρόφηση κονδυλίων

XATZHDAKHS«Για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2013, ξεπεράσαμε τον στόχο που είχε τεθεί από το μνημόνιο και σύμφωνα με τη δήλωση δαπανών που υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ανήλθε στο 169,36% του στόχου», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης  διευκρίνισε ότι απορροφούμε στο α’ εξάμηνο του 2013, 2,174 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν 1,284 δισ. ευρώ και σε αυτά τα κονδύλια συνυπολογίζονται και 811 εκατ. ευρώ από τους αυτοκινητοδρόμους και σύμφωνα με τις δαπάνες που δηλώνουμε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη τέταρτη θέση μεταξύ των 27 κρατών- μελών ως προς τον βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ πριν από ένα χρόνο βρισκόταν μεταξύ 18ης και 20ης θέσης. Αυτή η νέα υπερκάλυψη του στόχου έρχεται σε συνέχεια της επίδοσης που είχαμε κατά το β” εξάμηνο του 2012 -αφότου, δηλαδή, ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά- οπότε η απορρόφηση έφθασε στο 102,64%, ενώ η ελληνική επίδοση είναι πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, καθώς πριν ήμασταν στο 56,7% και ανεβαίνουμε τώρα στο 67,50%, έναντι του 53,03% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος.

 

«Αρκετές φορές πως μπορούμε να θεωρήσουμε βάσιμο ότι θα καλύψουμε το σύνολο των 3, 890 δισ. ευρώ του στόχου για το 2013, που είναι ακόμη πιο φιλόδοξος από τον ήδη υψηλό του 2012, ενώ και τα δύο επόμενα χρόνια θα πορευθούμε με ασφάλεια προς την πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ«, ανέφερε.

Οσον αφορά στους βασικούς αξονες της πολιτκής ως προς το ΕΣΠΑ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

– Ο πρώτος άξονας είναι η περαιτέρω αναθεώρηση των προγραμμάτων, όπου χρειάζεται. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναθεώρηση των προγραμμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες, «να ενισχυθούν προγράμματα που φαίνεται πως έχουν ανάγκη υποστήριξης και μπορούν να απορροφήσουν πόρους και, αντιστοίχως, να περικοπούν όσα δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να έχουμε βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων» είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι η τελευταία αυτή αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο.

– Ο δεύτερος βασικός άξονας της πολιτικής του υπουργείου για το επόμενο διάστημα είναι ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020, ώστε να μην είναι σαν τα προηγούμενα. Να είναι καινοτόμο, τόσο ως προς τις κατευθύνσεις του, όσο και ως προς τη διαχείρισή του.

«Ως υπουργείο, έχουμε ήδη μιλήσει με τις Περιφέρειες, ώστε κάθε Περιφέρεια να έχει ένα δικό της πρόγραμμα που πράγματι να το διαχειρίζεται η ίδια. Ήδη λειτουργεί μια ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, που θα επεξεργάζεται καθ” όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον σχεδιασμό, έτσι ώστε στο τέλος του Αυγούστου να έχουν διαμορφωθεί οι προτάσεις μας για τη αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ και να τις υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Σεπτεμβρίου» εξήγησε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ