Ξεκίνησε η λειτουργία του Καταφυγίου Αδέσποτων

arta katafigioΞεκίνησε η λειτουργία του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Άρτας στις εγκαταστάσεις της ΚΟΜΔΕ και ήδη φιλοξενεί τα πρώτα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Η περισυλλογή και η περίθαλψη των ζώων αυτών έχουν ανατεθεί σε ειδικούς και έμπειρους επαγγελματίες και κτηνιάτρους της περιοχής μας.

Τα αδέσποτα ζώα, αφού περισυλλέγονται, μεταφέρονται στους κτηνιάτρους, με τους οποίους ο Δήμος είναι συμβεβλημένος, για να στειρωθούν, εμβολιασθούν και να δεχτούν την περίθαλψη, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Από εκεί και στο εξής, μεταφέρονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα αποθεραπείας στο καταφύγιο, όπου σιτίζονται και σταβλίζονται. Εφόσον παρέρχεται το χρονικό διάστημα της στάβλισης, θα υιοθετούνται ή θα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αρταίων, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Άρτας, έχει εντοπίσει ήδη τα σημεία εντός της πόλης μας αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Άρτας, όπου υπάρχουν αδέσποτοι σκύλοι που πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα διαχείρισης.

Στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων φιλοξενούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαχείρισης από το Δήμο μας, ενώ το καταφύγιο δεν φιλοξενεί ζώα δεσποζόμενα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες, ούτε εγκαταλειμμένα ζώα.

Επιπλέον, ο Δήμος Αρταίων θα προχωρήσει και στη σύσταση Γραφείου Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του. Το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Δήμου Αρταίων θα έχει μια σειρά από αρμοδιότητες όπως α) την ενημέρωση των συμπολιτών μας σε μια προσπάθεια να τους ευαισθητοποιήσουμε ώστε η κοινωνία μας να γίνει δεκτική στην ομαλή συμβίωση ανθρώπων και ζώων, β) τη συγκέντρωση των δωρεών συμπολιτών μας που επιθυμούν να προσφέρουν υλικά όπως τρόφιμα, κουβέρτες, εμβόλια, κ.α., γ) την προώθηση των υιοθεσιών αφού είναι πολύ σπουδαίο να βρίσκεται ένα ζεστό σπίτι γεμάτο αγάπη για τα ζώα που κάποιοι πετούν στο δρόμο, δ) την παροχή ιατρικών συμβουλών στους πολίτες, ε) την καταγραφή των αδέσποτων ζώων ώστε να μπορούν να εντοπίζονται για να γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες στείρωσης, ιατρικού ελέγχου, κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάλειψη ζώου αποτελεί σοβαρότατο αδίκημα, το οποίο τιμωρείται ποινικά αλλά και με την επιβολή προστίμων, τα οποία κυμαίνονται από 300 € ως και 10.000 €. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί με οποιοδήποτε τρόπο η εγκατάλειψη αδέσποτου ζώου σε χώρο γύρω από το καταφύγιο ή και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του Δήμου μας με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα προβούν άμεσα στις ενέργειες που ορίζει η σχετική νομοθεσία, όπως η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς και η επιβολή προστίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ