Ξεκίνησαν για Δολιανά, κατέληξαν στο Κλειστό… Οδύσσεια στο δρόμο της προσφυγιάς

asi2

asi2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στις τέσσερις τα ξημερώματα έλαβε τέλος η προσωρινή οδύσσεια 210 προσφύγων που είχαν ξεκινήσει από το λιμάνι της Ελευσίνας με προορισμό τα Δολιανά… Και στα Δολιανά δεν έφτασαν ποτέ, εξ αιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων, οι οποίοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο χωριό τους…

Μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και αφού συμπλήρωναν περίπου 17 ώρες στο λεωφορείο, οι πρόσφυγες κατέληξαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας…

asi1

Η καθεμία νέα άφιξη στην Ήπειρο, κρύβει τελικά και μία δυσάρεστη έκπληξη.. Πριν προλάβουν καλά καλά να αποτυπωθούν στον καθένα οι εικόνες από τον καταυλισμό στον Κατσικά, έρχονται νέες που είναι χειρότερες από τις προηγούμενες…

Αποτέλεσμα ενός κράτους που κάνει τα απλά σύνθετα αλλά και μιας κοινωνίας που μπορεί πολύ εύκολα να αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων.

Η τελευταία οδύσσεια μάλλον δεν έχει προηγούμενο σε ολόκληρη την χώρα.

Τέσσερα λεωφορεία ξεκινούν από το λιμάνι της Ελευσίνας, λίγο μετά τις έντεκα το πρωί της Δευτέρας. Προορισμός τους είναι τα Δολιανά, όπου η εστία φιλοξενεί 200 πρόσφυγες.. Οι χώροι γεμάτοι και όλοι τονίζουν ότι είναι αδύνατο να χωρέσουν κι άλλοι τόσοι.

Το γεγονός της έλευσης νέου κύματος προσφύγων, ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, το πληροφορήθηκαν αργά το μεσημέρι.

Ξεκινά ένας μαραθώνιος τηλεφωνικών συζητήσεων με το γραφείο του κ. Βίτσα αλλά και του κ. Μπαλάφα. Μεταφέρεται η αδυναμία λόγω έλλειψης χώρων ενώ συνάμα εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις στο χωριό.

Τα υπουργεία δεσμεύονται ότι θα αναζητήσουν εναλλακτική λύση. Σίγουρα δεν το έκαναν έγκαιρα.

Από τις επτά το βράδυ, στην εστία ξεκινά η προετοιμασία για την υποδοχή των προσφύγων.

asi3

Με διαφορά λίγης ώρας, οι πρώτοι κάτοικοι, προχωρούν στον αποκλεισμό του δρόμου, στη διασταύρωση της εθνικής οδού Ιωαννίνων Κακαβιάς με την επαρχιακή για Δολιανά.

Στη συνέχεια γίνονται περισσότεροι καθώς έχουν χτυπήσει οι καμπάνες του χωριού… Τοποθετούν τα αυτοκίνητά τους στο οδόστρωμα. Ανάβουν φωτιά. Διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την διέλευση των λεωφορείων.

asi4

asi5

asi6

Η απόφαση άλλωστε, όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, ήταν να φιλοξενηθούν διακόσια άτομα, όσο δηλαδή επιτρέπει η χωρητικότητα της εστίας, ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες..

Πέντε χιλιόμετρα περίπου πιο κάτω, κοντά στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, τα λεωφορεία παραμένουν σταθμευμένα.. Κρύο, κούραση, εξάντληση..

asi7

Η παρουσία των δημοσιογράφων στο σημείο βγάζει αρκετούς έξω από τα οχήματα.. Ζητούν να εισέλθουν οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές μέσα στα λεωφορεία.. Να καταγράψουν εικόνες που συγκλονίζουν.. Γυναίκες ημιλιπόθυμες, βρέφη που κλαίνε από ώρες ασιτίες, παιδιά εξαντλημένα.. Ένας πατέρας δείχνει το μόλις τριών ετών παιδί του να κοιμάται κάτω από τα καθίσματα του λεωφορείου..

asi8

asi9

asi10

Ωστόσο βρίσκουν το κουράγιο και ευχαριστούν την Ελλάδα… Λένε μόνο καλά λόγια και φωνάζουν ένα μεγάλο όχι στην Τουρκία.

Κάποιοι έχουν σοβαρά προβλήματα.. Ζητούν βοήθεια.. Έναν γιατρό.

Αμέσως ενημερώνεται η ομάδα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού που ανέμενε στην εστία των Δολιανών. Σπεύδουν να βοηθήσουν. Μπαίνουν στα λεωφορεία. Κατεβάζουν τα πιο σοβαρά περιστατικά και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, καταγής… Σε ένα μικρό πλάτωμα του δρόμου.

asi11

asi12

asi13

Από την εστία των Δολιανών, φτάνει στο σημείο ο καθηγητής πυρηνικής ιατρικής Αλ Μπουχαραλί Τζιχάντ.

asi14

Βοηθά και έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί τους. Αμέσως καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για την μεταφορά ενός δίχρονου παιδιού στο νοσοκομείου. Είναι σε κώμα, μετά από μέρες ασιτίας.

asi15

Μαζί με την οικογένειά του επιβιβάζεται στο ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Φτάνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Νίκος Γερασιμίδης.. Προσπαθεί μέσω του τηλεφώνου να βρει λύση..

Επιτόπου ο Κώστας Τζιόβας και μέλη του Προσφυγικού Φόρουμ Ιωαννίνων. Κάνουν το ίδιο με την σειρά τους..

Η ελληνική αστυνομία δρα αστραπιαία και προχωρά επιτόπου στην καταγραφή των προσφύγων και την έκδοση των απαραίτητων καρτών, ώστε να επισπεύσει τους χρόνους και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στις διατυπώσεις, όταν τελικά η λύση θα βρίσκονταν.

Είμαι μία μετά τα μεσάνυχτα και μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, ακόμη λύση δεν έχει δοθεί.

Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές και τελικά προκρίνεται η μεταφορά και η διανυκτέρευση στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας.

Ακολουθεί άλλη μία ώρα αναμονής, καθώς το κέντρο, η Αθήνα δηλαδή έπρεπε να δώσει εντολή στην αστυνομία, να συνοδεύσει τα λεωφορεία μέχρι τα Γιάννινα.

Παράλληλα στη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ έχει σημάνει συναγερμός. Ανοίγουν το γυμναστήριο, ανάβουν την θέρμανση, ετοιμάζουν τους χώρους.

Ο ελληνικός στρατός φέρνει Sleeping Bags, τα γνωστά πια κρουασάν και νερά! Ανοίγει και το κυλικείο του Κλειστού ώστε να χρησιμοποιηθούν υλικά για τους πρόσφυγες.

Τα λεωφορεία λίγο μετά τις τρεις επιτέλους φτάνουν.. Η αποβίβαση και η τακτοποίηση στο χώρο γίνεται μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

asi16

asi17

Η εικόνα στο γυμναστήριο είναι σπαρακτική… Σε έναν χώρο χαράς και υψηλών ιδανικών, στοιβαγμένη η ανθρώπινη δυστυχία..

«Κάναμε το καθήκον μας.. Είχαμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε μία έκτακτη ανάγκη που προέκυψε.. Ήταν μία κίνηση αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Βλάσης Παπαχρήστος, μιλώντας εκ μέρους της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ και συμπληρώνοντας ότι η λύση που δόθηκε δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή καθώς οι αθλητικοί χώροι είναι περιορισμένοι και οι ανάγκες των σωματείων και των αθλητών της πόλης τεράστιες…

Στις τέσσερις τα ξημερώματα περίπου και ο τελευταίος πρόσφυγας είχε τακτοποιηθεί..

Ακόμη κι όταν τα φώτα σβήσουν οι εικόνες δεν μπορούν να ξεθωριάσουν.. Ελλάδα, Ευρώπη, εν έτει 2016.

asi18

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ