Νεκρός αργυροπελεκάνος στη λίμνη των Ιωαννίνων

argiroplekanos

argiroplekanosΤραυματισμένο και σε άσχημη κατάσταση εντόπισαν έναν αργυροπελεκάνο, οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας. Ο αργυροπελεκάνος βρεθηκε κοντά στην ακτή του Νησιού των Ιωαννίνων.

Οι φύλακες περιβάλλοντος έσπευσαν άμεσα στο σημείο αλλά ο αργυροπελεκάνος υπέκυψε στα τραύματά του πριν προλάβουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Ο θάνατός του πιθανώς οφείλεται σε ηλεκτροπληξία από καλώδια της ΔΕΗ καθώς το ένα του φτερό ήταν ελαφρώς καμένο και μαυρισμένο.

Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση το οποίο προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην Ελλάδα φιλοξενείται πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού του.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μικρός αριθμός αργυροπελεκάνων, σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στα 7 άτομα, οι οποίοι όμως δεν φωλιάζουν στην περιοχή.

Τα καλώδια της ΔΕΗ, λόγω έλλειψης μόνωσης ή σήμανσης αποτελούν σημαντική απειλή για μεγαλόσωμα πουλιά.

Ισως λόγω του μικρού αριθμού των αργυροπελεκάνων στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί ξανά αντίστοιχο περιστατικό.

“Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο ατυχές περιστατικό γιατον σημαντικό και σπάνιο αυτό επισκέπτη της περιοχής μας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ