Νεκρές σε μία μέρα τρεις Καρέτα- Καρέτα

XELONA MONOLITI 9 9

XELONA MONOLITI 9 9Τρεις χελώνες Καρέτα Καρέτα εντοπίστηκαν νεκρές σε μία μόλις μέρα στην παραλία του Πνευματικού Φάρου, στην Πρέβεζα, από υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου.

Η πρώτη χελώνα που ήταν αρσενική μήκους66 και πλάτους 68 εκατοστά , η δεύτερη θηλυκή μήκους 63 και πλάτους 57 εκατοστών και η τρίτη αρσενική μήκους 68 και πλάτους 65 εκατοστών.

Το υλικό που συνέλεξε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού εστάλη προς όλες τις αρμόδιες αρχές καθώς και στον σύλλογο Προστασίας Αρχέλων.

Ο εντοπισμός νεκρών χελωνών στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς και σε όλη την ζώνη του Αμβρακικού Κόλπου αλλά και του Ιονίου αποτελεί δυστυχώς μια συνηθισμένη εικόνα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί την περιοχή την τελευταία δεκαετία με σκοπό να ερευνήσει την παρουσία θαλάσσιας χελώνας μέσω εντοπισμού, προσθήκη ταυτότητας αναγνώρισης (tagging) και δορυφορικής παρακολούθησης του πληθυσμού.

Το 2002 ξεκίνησε μια έρευνα τηλεμετρίας στον Αμβρακικό Κόλπο. Η οποία επέφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως την ανίχνευση μιας Caretta caretta από τον Αμβρακικό η οποία διένυσε πάνω από 2.000χλμ έως τις ακτές της Τουρκίας και Συρίας.

Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα θα δώσουν εξηγήσεις για τη μετανάστευση και τόπο διανομής των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ