Ναρκωτικά και ισλαμιστές, πονοκέφαλος για την Αλβανία

alvania tzixant

alvania tzixant

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών και των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων που στρατολογούν νέους για τον ISIS ήταν τα δύο θέματα που μονοπώλησαν τη συνέντευξη του Αλβανού Υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι.

Οι ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στη διάρκεια του 2015 είναι τεράστιες. Υπολογίζεται ότι το κόστος αυτών που καταστράφηκαν φτάνει στα δέκα δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, κατασχέθηκαν ακίνητα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες.

“Όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, ξεκινήσαμε με την ίδια την αστυνομία,” είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Νew Εurope.

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Αλβανίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφέρει ότι οι προκλήσεις είναι εσωτερικές αλλά και εξωτερικές.

“Σήμερα, μαζί με την ΕΕ, και η Αλβανία αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις όπως την κρίση των προσφύγων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” ανέφερε.

“Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, έχουμε της δικές μας εσωτερικές προκλήσεις, όπως η πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος”.

Όσο αφορά το θέμα της στρατολόγησης Αλβανών Τζιχαντιστών από Αλβανία και Κόσσοβο ο Υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του “συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Κοσσόβου”, και ότι “έχουμε δημιουργήσει κοινές ομάδες έρευνας…”

“Στη χώρα μας έχουμε λάβει επίσης πρόσθετα μέτρα, όπως η δημιουργία περιφερειακών κέντρων που μεταξύ άλλων προωθούν μια μέτρια ερμηνεία της θρησκείας”, δήλωσε ο Ταχίρι.

Πρόσθεσε δε ότι “αυτά τα κέντρα έχουν κρατήσει τους νέους μακριά από τα ριζοσπαστικά στοιχεία. Το 2015, για παράδειγμα, το ποσοστό των Αλβανών οι οποίοι εντάχθηκαν στο ISIS ήταν μηδέν”.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ