Νέοι, αστοί και μορφωμένοι οι αγρότες

AGROTES 7 14Διέξοδο στην οικονομική κρίση, που έπληξε περισσότερο τα αστικά κέντρα, βρίσκουν οι νέοι με τη στροφή τους προς την ύπαιθρο και τη γεωργία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα εργατικού δυναμικού για τον αγροτικό τομέα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Μετά από δεκαετίες υποχώρησης, τα τέλη του 2013 για δεύτερη φορά ύστερα από το 2010 καταγράφηκε μικρή αύξηση στον αριθμό των αγροτών. Συγκεκριμένα, από τους 485.500 απασχολούμενους το τέλος του 2012, ένα χρόνο αργότερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 493.900 αγρότες.

 

Ο νέος αγρότης προέρχεται από τα αστικά κέντρα, είναι σε μεγάλο ποσοστό πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά και αρκετά νεότερος σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό το προφίλ σκιαγραφεί η έρευνα εργατικού δυναμικού που έκαναν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Κασίμης και Σταύρος Ζωγραφάκης.

Συγκεκριμένα, από εκείνους που στράφηκαν στη γεωργία, το 37% προέρχεται από την Αθήνα, το 8% από την υπόλοιπη Αττική, το 9% από την Κεντρική Μακεδονία, το 7% από τη Θεσσαλία και το 7% από τη Στερεά Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ