Νέες σκηνές στον Κατσικά και σφοδρές αντιδράσεις των προσφύγων… Ουδέν μονιμότερο με κοινοτικά κονδύλια!

askines ipati1

askines ipati1

ΦΩΤΟ

Τεταμένη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κατσικά τις τελευταίες ημέρες με τους πρόσφυγες που ανέμεναν την μετακίνησή τους στις εγκαταστάσεις της Αγίας Ελένης να μόνο την τοποθέτηση νέων σκηνών στο κέντρο φιλοξενίας, γεγονός που ερμηνεύεται ως μεγάλη παράταση της παραμονής τους, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.

Η τοποθέτηση των σκηνών αυτών που γίνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των προσφύγων. Μάλιστα οι ίδιοι αρνούνται να μετακινηθούν σε αυτές, θεωρώντας ότι όσοι τους υποσχέθηκαν οικίσκους ή μετακίνηση στην πρώην παιδόπολη, απλά τους κορόιδεψαν.

askines ipati

Οι σκηνές έχουν αγοραστεί από κονδύλια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες στην χώρα μας και τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά τους ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο ευρώ, χρήματα τα οποία αρκούσαν για την πλήρη ανακατασκευή των κτιρίων στην Αγία Ελένη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τις δημόσιες δηλώσεις διαφόρων πολιτικών παραγόντων.

Ύπατη Αρμοστεί και ΔΟΜ, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους πρόσφυγες να φύγουν από τις σκηνές που είχε τοποθετήσει ο στρατός και να εγκατασταθούν στις καινούριες, ισχυρίστηκαν ότι αυτές δεν παίρνουν φωτιά και άρα είναι πιο ασφαλείς.

Η αντίδραση ωστόσο των ιδίων ξάφνιασε όλους και κάποιους θα πρέπει να προβληματίσει.

Έβαλαν φωτιά σε μία, η οποία, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες έγινε στάχτη μέσα σε δύο λεπτά. Μαζί «λαμπάδιασε» και το σκίαστρο που είχε τοποθετηθεί πάνω από τις σκηνές. Ιδού ότι απέμεινε…

askines ipati5

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που τοποθετούν τις σκηνές επιμένουν με κάθε τρόπο και επιχειρούν να υποχρεώσουν τους πρόσφυγες στη μετακίνηση αυτή.. Προφανώς αποτελεί όρο ώστε να εκταμιευθούν και τα απαραίτητα κονδύλια.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά χωρίς όμως στην ουσία να αλλάζει τίποτα και χωρίς βέβαια να βελτιώνεται η καθημερινότητα των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρώτη –μόνο- κατανομή κονδυλίων που είχε γίνει από την Ευρωπαική Ένωση, στην Ύπατη Αρμοστεία είχε διατεθεί το ποσό των 25 εκατομμυρίων για τους καταυλισμούς και στην OXFAM το ποσό των έξι εκατομμυρίων για τα Κέντρα Φιλοξενίας της Ηπείρου.

askines ipati2

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνάπτονται συμβάσεις και συνεργασίες και με άλλες ΜΚΟ που αναλαμβάνουν κάποιο έργο στους καταυλισμούς. Έτσι η βεντάλια ανοίγει με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ένα κράτος θλιβερά απόν από ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δαπανώνται ή σπαταλώνται λοιπόν ποσά τεράστια χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα και κυρίως χωρίς να βελτιώνεται η καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το τεταμένο κλίμα του καταυλισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, θα ξεκινήσει εκδρομές προσφύγων προς τις κοντινές παραλίες της Ηπείρου!!

Μισθωμένα λεωφορεία, πρόχειρο φαγητό κι αναψυκτικά, τα οποία θα πληρωθούν και πάλι από κονδύλια της Ευρωπαικής Ένωσης, χρήματα όλων μας δηλαδή, που δεν θα μάθουμε και ποτέ πόσα ήταν…

Είναι άγνωστο πόσοι από τους πρόσφυγες θα ανταποκριθούν αλλά καλό θα είναι όσοι έχουν αυτές τις φαεινές ιδέες να φροντίσουν και για την ασφάλειά τους στη θάλασσα καθώς πολλοί μάλλον δεν γνωρίζουν κολύμπι!

askines ipati3

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ