Νέα παρέμβαση Επιμελητηρίου για την αεροπορική σύνδεση

AEROPLANO IOAN

AEROPLANO IOANΣτο θέμα του αεροδρομίου Ιωαννίνων επανέρχεται το Επιμελητήριο, με έμφαση αυτή τη φορά στην ανεπαρκή αεροπορική σύνδεση, η οποία δημιουργεί προβλήματα και δεν επιτρέπει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Αφορμή για τη νέα παρέμβαση ήταν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, οι οποίες, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσε δεν επιβεβαιώνουν απλά τους φόβους αλλά επιτείνουν την υφιστάμενη αβεβαιότητα σε φορείς και πολίτες.

 

Οι φόβοι του Επιμελητήριου δεν επιβεβαιώθηκαν απλώς, αλλά επιτείνουν την υφιστάμενη αβεβαιότητα σε φορείς και πολίτες. Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές πως η ολιγωρία της κυβέρνησης στην περαίωση του έργου συνοδεύεται πλέον και από την ασυνεννοησία των υπουργείων και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι το έργο του αεροδρομίου «Βασιλεύς Πύρρος» θα είναι έτοιμο εντός του 2015, ενώ το προηγούμενο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη δεν δίνουν λύση και παράλληλα επιτείνουν το πρόβλημα της ανεπαρκούς αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων. Ο επιχειρηματικός κόσμος των Ιωαννίνων και της Ηπείρου διαπιστώνει ότι αφενός η ανάπτυξη καθυστερεί και αφετέρου η άρση της αεροπορικής απομόνωσης παραμένει, κρατώντας στάσιμη την τοπική οικονομία. Το θέμα του αεροδρομίου δεν σχετίζεται μόνο με τον τουρισμό.

Έχει άμεση συνάρτηση με την εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, φρενάρει ακόμη περισσότερο οιαδήποτε εμπορική ή επενδυτική πρωτοβουλία, αποτελεί εμπόδιο στον πολιτισμό και δεν παρέχει ευκαιρίες στους πολίτες να μεταβούν σε άλλες πόλεις –πλην Αθηνών- και παρά τις πολλές υπενθυμίσεις και διαμαρτυρίες –ακόμη και προς τον πρωθυπουργό-, δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή από την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η δημόσια δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι συζήτησε με όλους εκπροσώπους της Περιφέρειας δεν ισχύει. Το Επιμελητήριο ούτε προσκλήθηκε από τον υπουργό Υποδομών ούτε και ρωτήθηκε, παρά το ενδιαφέρον που επέδειξε με την πρόσφατη παρέμβασή της η διοίκηση του Φορέα. Η περαίωση των εργασιών γίνεται λάστιχο από την παρούσα κυβέρνηση –και τις προηγούμενες κυβερνήσεις- χωρίς το αεροδρόμιο να προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες στους επιχειρηματίες του νομού Ιωαννίνων.

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι η ενεργοποίηση όλων των φορέων και η απαίτηση προς την κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών του αεροδρομίου είναι απαραίτητη. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει πέντε ολόκληρα χρόνια την περαίωση του έργου και τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, η καθυστέρηση θα είναι διπλάσια από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ότι το αεροδρόμιο, για το οποίο η σύμβαση υπογράφηκε το 2006,θα ήταν έτοιμο το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ