Νέα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή

PREMETH EPEISODIA

PREMETH EPEISODIAΝέα, βίαια και σοβαρά επεισόδια εκτυλίσσονται την τελευταία ώρα εντός και εκτός του Ιερού Ναού των Ορθοδόξων στην Πρεμετή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost.gr λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι οι ορθόδοξοι, Ελληνικής καταγωγής στην πλειοψηφία, που ήταν συγκεντρωμένοι στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από κατασταλτικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εναντίον των δεκάδων συγκεντρωμένων ορθοδόξων κινήθηκαν δυνάμεις ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην Αλβανία.

Χτύπησαν με γκλομπς ακόμη και ηλικιωμένους που βρίσκονταν στο ναό, ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών. Αρκετοί είναι οι τραυματίες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί εντός της εκκλησίας προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τα πρώτα επεισόδια στην Πρεμετή σημειώθηκαν στην Πρεμετή όταν από τις Αλβανικές αρχές επιχειρήθηκε, η βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, η παρεμπόδιση πιστών να μπουν στο ναό και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών.

Σημειώνεται ότι το 1997 η Ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας μετά από πολλά εμπόδια και επεισόδια κατάφερε να επαναλειτουργήσει τον παλιό της ναό.

Τις ημέρες αυτές, διάφορες αρχές, υποκινούμενες από ακραίους κύκλους επιχειρούν την εκκένωση της εκκλησίας και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό μέγαρο.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία τα δικαιώματά της επί του κτιρίου του συγκεκριμένου ιερού ναού, απορρέουν από ειδικό νόμο με τον οποίο «η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου η προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ