Νέα αύξηση στο πράσινο χαράτσι της ΔΕΗ

DEH ROLOGIA

DEH ROLOGIAΑυξήθηκε κατά 30% το πράσινο τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται όταν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση κινείται μεσοσταθμικά κοντά στα πέντε ευρώ. Έτσι, η μέση τιμή του ΕΤΜΕΑΡ προσεγγίζει τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως αναφέρονται και στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

 

Η αύξηση του πράσινου τέλους θα είναι κοντά στο 30% και για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώνουν περί τα 27-28 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 20,80 ευρώ που πλήρωναν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Ετσι, ένας μέσος οικιακός πελάτης με κατανάλωση περί τις 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα επιβαρυνθεί με περίπου 20 ευρώ ανά έτος. Μέχρι πρόσφατα πλήρωνε 87 ευρώ και στο εξής θα πληρώνει περί τα 115 ευρώ. Λίγο μεγαλύτερη (33%) θα είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τους εμπορικούς καταναλωτές στη χαμηλή τάση.

Μέσω της αύξησης του πράσινου τέλους η ΡΑΕ καλείται να καλύψει τη μαύρη τρύπα ύψους περίπου 790.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό του ρυθμιστή της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Από τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη ρυθμιστική Αρχή προκύπτει ότι το συνολικό έλλειμμα για το 2014 θα έφτανε τα 1,34 δισ. ευρώ αν δεν λαμβάνονταν μέτρα. Η μαύρη τρύπα θα κλείσει τόσο από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ όσο και από το «κούρεμα» στις ταρίφες των ΑΠΕ, μέσω του οποίου εξοικονομούνται 473.000.000, καθώς και από άλλες παρεμβάσεις, όπως η έκτακτη εισφορά που θα εισπραχθεί εντός του έτους.

Στην αγορά υποστηρίζουν ότι η αύξηση του πράσινου τέλους θα ήταν μικρότερη αν η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν περιόριζε το «κούρεμα» στις ταρίφες των αγροτικών φωτοβολταϊκών και των φωτοβολταϊκών στις στέγες, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ