Μυρίζει πετρέλαιο στο Ιόνιο, ολοκλήρωσαν τις έρευνες οι Νορβηγοί

NORBHGOIΜε την επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας PGS, το οποίο έκανε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση του σχετικού προγράμματος που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι της Πάτρας έπειτα από τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης, στο πλαίσιο των ερευνών για λογαριασμό του Δημοσίου.

Η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των δεδομένων έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος. Τα συστήματα συλλογής του Nordic Explorer και των νορβηγικών σκαφών που το συνόδευαν συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.

 

Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, είναι ηγέτιδες στον κλάδο.

Mε βάση τον πρώτο σχεδιασμό τα προς πώληση πακέτα θα περιλάμβαναν δεδομένα για 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μετά από αίτημα ωστόσο που φέρεται να υπέβαλε η γαλλική Total, η έκταση αυξήθηκε στα 12,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, περιλαμβάνοντας πιο πυκνές γραμμές στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στα ανοιχτά του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Η πρώτη γεύση πάντως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να δοθεί εντός του Μαΐου οπότε και η νορβηγική PGS θα έχει ετοιμάσει ένα «fast track demo» των ερευνών χωρίς βεβαίως να περιλαμβάνει αναλυτικά τα στοιχεία από τις έρευνες.

Στόχος του demo θα είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής αγοράς, να προσελκυθούν περισσότεροι αγοραστές των πακέτων δεδομένων. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η επεξεργασία των δεδομένων από τις έρευνες που έκανε το πλοίο Nordic Explorer θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα τέλη του έτους 2013 ή στις αρχές του 2014 οπότε και θα αρχίσει να διαφαίνεται εάν οι εταιρείες που θα αγοράσουν τα «total data packages» θα τα χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες ή είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και στη διενέργεια ερευνών.

Τα total data packages θα περιλαμβάνουν τις σεισμικές γραμμές στην περιοχή ενδιαφέροντος και ανάλογα με την έκταση η χρέωση θα αυξάνεται. Οι αγοράστριες εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκτεταμένες σεισμικές γραμμές δύο διαστάσεων, σε ψηφιακούς χάρτες δεδομένων, αλλά και στο λεγόμενο πακέτο ερμηνείας των δεδομένων, που περιλαμβάνει και συμπληρωματικά δεδομένα (gravity gradiometry) που απεικονίζουν το τι υπάρχει στις περιοχές των γραμμών σε επίπεδο δομών.

Γεωγραφικά οι έρευνες της PGS καλύπτουν τις δυτικές και τις νότιες υπεράκτιες περιοχές από τα Αλβανικά και τα ιταλικά θαλάσσια σύνορα, μέχρι στα νότια της Κρήτης.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα μετά την παρουσίαση το Μάιο των fast track data από τις έρευνες θα ακολουθήσει το φθινόπωρο η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των γραμμών μήκους 12,519 χιλιομέτρων ούτως ώστε να προχωρήσει το 2014 η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά τότε στο β εξάμηνο του 2014 ή το πρώτο του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων. Αρχικά οι ερευνητικές γεωτρήσεις και θα ακολουθήσουν οι εκτιμητικές γεωτρήσεις. Εφόσον οι γεωτρήσεις έχουν επιτυχία εκτιμάται ότι μέχρι το 2018 -19 θα έχουν ολοκληρωθεί ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών.

Το πλοίο είχε τοποθετήσει καλώδια μήκους 10 χιλιομέτρων τα οποία έσερνε πίσω του και τα οποία έφεραν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται και είναι ικανά να «κτυπήσουν» σε μεγάλο βάθος τις περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Μέχρι στιγμής πάντως τα πιο πυκνά «σεισμικά» έχουν γίνει βορειοδυτικά της Κέρκυρας, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι συνεχίζεται το μεγάλο πετρελαιοφόρο κοίτασμα της Αλβανίας και της νότιας- νοτιοανατολικής Αδριατικής ( από την περιοχή του Ότραντο και κάτω ) που έχει δώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου σε Αλβανία και Ιταλία. Επίσης έχουν γίνει έρευνες στην περιοχή της Κεφαλονιάς, στον Πατραϊκό Κόλπο και στην περιοχή του Κατάκολου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ