Μυκηναϊκός τάφος στον λόφο Καστρί

lofos kastri1

lofos kastri1

Ένας μυκηναϊκός τάφος που χρονολογείται μεταξύ του 1600-1100 π.Χ εντοπίστηκε στις παρυφές του λόφου Καστρί στην Άρτα. Πρόκειται για μία ακόμη αρχαιολογική θέση, που αποκαλύπτεται με αφορμή τα έργα της Ιόνιας Οδού και δίνει πλούσια στοιχεία για την ιστορία του τόπου.

Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν είναι ένα χάλκινο εγχειρίδιο μήκους 17,7 εκατοστών, 17 λίθινες χάντρες από περιδέραιο και 8 επιχρυσωμένα επιθέματα-κομβία, που πιθανόν χρησίμευαν ως ήλοι (καρφιά) για τη στερέωση της λαβής κάποιου εγχειριδίου.

lofos kastri2

Κατά τις εργασίες στο τμήμα Καμπής Αμμότοπου της Ιόνιας Οδού, αποκαλύφθηκαν δύο προιστορικοί οικισμοί με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο Κόκκινο Λιθάρι όπου βρέθηκαν κτιριακά κατάλοιπα της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού (περίπου 2000-1000 π.Χ.), αγγεία, λίθινα εργαλεία, αλλά και τέσσερις ταφές με κτερίσματα.

Η ανασκαφή στο Κόκκινο Λιθάρι συνεχίζεται και τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί έως τώρα έχουν καθαριστεί και μελετούνται, ενώ οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στο μέλλον θα έρθουν στο φως και νέα ευρήματα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ