Μπλόκο στην Κακαβιά, σε περίεργη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας!

alet kakavia3

alet kakavia3

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επικαλούνταν ότι ήταν μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα την Μεγάλη Βρετανία με προορισμό την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Όμως ούτε η ιδιότητά τους, αλλά ούτε και ο πραγματικός σκοπός, αποδεικνύονταν από κάποιο έγγραφο.

Ο λόγος για δύο αλλοδαπούς, με διαβατήρια Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι το απόγευμα της Τετάρτης, έφτασαν στο ελληνικό τελωνείο της Κακαβιάς.

alete kakavia1

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, είχαν επιχειρήσει να ταξιδέψουν στην χώρα μας, μέσω Κρυσταλλοπηγής, όμως η είσοδος δεν τους επετράπη.

Το γεγονός αυτό δεν τους πτόησε και έτσι ήρθαν στην Κακαβιά, πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα.

Οδηγούσαν δύο διαφορετικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από αυτά, τύπου λεωφορείο, στο εσωτερικό είχε διαμορφωμένους τους χώρους ως καντίνα!

Το δεύτερο ήταν φορτωμένο με διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης.

Ωστόσο περαιτέρω έλεγχος δεν έγινε από τους τελωνειακούς, καθώς μετά από οδηγίες που έλαβαν από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν τους δόθηκε το πράσινο φως για την συνέχιση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί δεν έφεραν μαζί τους κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την Μη Κυβερνητική Οργάνωση, δεν προέκυπτε από πουθενά ο αποστολέας της ανθρωπιστικής βοήθειας, ούτε και ο παραλήπτης.

Σημειώνεται πως όταν πρόκειται για τέτοια εισαγωγή από τρίτη χώρα, υπόκειται σε συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχους, όπως για παράδειγμα, δειγματοληψία κι αποστολή στο χημείο.

alet kakavia2

Μετά από πολύωρη παραμονή των δύο οχημάτων στην Κακαβιά και αφού υπήρξαν επικοινωνίες με ελληνικές εθελοντικές οργανώσεις, διαπιστώθηκε ότι ουδείς είχε ιδέα για την αποστολή από την Μεγάλη Βρετανία, μέσω Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί ρωτήθηκαν πολλές φορές, γιατί επέλεξαν την Ειδομένη κι όχι κάποιον άλλο καταυλισμό προσφύγων, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν και για αυτό, επαρκείς απαντήσεις.

alkakavia

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Νίκος Γερασιμίδης, στον οποίο μεταφέρθηκε η πρόθεση των δύο να παραδώσουν το υλικό που μετέφεραν. Φυσικά εκείνος αρνήθηκε, καθώς δεν είχε καμία γνώση για την προέλευση, το είδος του υλικού και την δράση της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ