Μπλόκο στα «ελληνοποιημένα» κρέατα

KREOPOLEIOΚάλεσμα στους κτηνοτρόφους να συμβάλουν στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς κρέατος που κατέχουν τα ελληνικά αιγοπρόβατα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, την ώρα που μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της «ελληνοποίησης» κρέατος

«Το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» μπαίνει σε εφαρμογή μέσα στο Νοέμβριο. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών, η οποία είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια. Η πλήρης λειτουργία του προγράμματος θα επιτρέψει να βάλουμε φραγμό στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος. Μετά το κρέας το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα πουλερικά, στα αυγά και σε άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής».

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, εγκαινιάζοντας την 3η Έκθεση για το κρέας και τα προϊόντα του, «Meat Days 2014, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Ιατρίδη, βουλευτών, εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης, των παραγωγών και πλήθους κόσμου.

Πρόσθεσε δε ότι «ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί πλούτο για τη χώρα» , η οποία, όπως είπε, προσδοκά πάρα πολλά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που μπαίνει σε εφαρμογή από 1.1.2015. «Η νέα ΚΑΠ έχει πολλά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει σημασία για τον κόσμο που συμμετέχει στη διοργάνωσή σας είναι ότι ο μεγάλος κερδισμένος της εθνικής πρότασης για τη νέα ΚΑΠ είναι η ελληνική κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία έχει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο και θα υποστηριχθεί τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις δηλαδή από τον Πυλώνα Ι, όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ με ενισχύσεις και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Αναφερόμενος στο αρνητικό ισοζύγιο στο κρέας ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Τα δύο «θηρία» των δίδυμων ελλειμμάτων το δημοσιονομικό και αυτό των εισαγωγών – εξαγωγών είναι που δημιούργησαν ό,τι βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρέπει να «χτυπήσουμε» τα δυο αυτά ελλείμματα στη ρίζα τους. Δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Ξεκινάμε λοιπόν με μια σοβαρή ενίσχυση για την κτηνοτροφία, την εξωστρέφεια και τη μεταποίηση».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε ακόμη πως «ο αγροδιατροφικός τομέας στα χρόνια της κρίσης έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: το έλλειμμα εισαγωγών – εξαγωγών έπεσε από τα 3 στο 1 δις ευρώ, όχι μόνο γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές αλλά κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας κατά 1,5 δις ευρώ, με ναυαρχίδα τα νωπά φρούτα και λαχανικά. Την ίδια στιγμή η φέτα και το γιαούρτι κάνουν διεθνή καριέρα και η ζήτηση είναι πολλαπλάσια της παραγωγής μας. Άρα λοιπόν πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουκουλόπουλος κάλεσε τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος, να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αύξησης του μεριδίου της αγοράς στα ενήλικα αιγοπρόβατα, επισημαίνοντας: «Πρέπει να θυμηθούμε ξανά την παράδοσή μας που αποτελεί βασικό συστατικό για την υποστήριξη της μεσογειακής διατροφής.

Στα ενήλικα αιγοπρόβατα πρέπει να μεγαλώσει το μερίδιο της αγοράς και στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο μέσω των τουριστών. Η διατροφική αξία των ενήλικων αιγοπροβάτων είναι υπογεγραμμένη από τους καλύτερους επιστήμονες. Θα βοηθήσουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο με στόχο να στηρίξουμε την κτηνοτροφική παραγωγή σε όλους τους κλάδους, όπως την πτηνοτροφία, τη χοιροτροφία, το βόειο κρέας. Όλοι μαζί με συντονισμένη προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουμε στο υπέρτατο αγώνα που δίνει η Ελλάδα να ανατρέψει οριστικά και αμετάκλητα το αρνητικό ισοζύγιο στις συναλλαγές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ