Μπλόκο σε επιδοτήσεις από Εφορία, τράπεζες και ΕΛΓΑ

AGROTHS XORAF

Στο «κόκκινο» έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης με τους αγρότες, καθώς τράπεζες, Εφορία και ΕΛΓΑ προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών και εισφορών με επιδοτήσεις.

Ποσά ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που αφορούν την πρώτη δόση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης εκταμιεύθηκαν προ δεκαημέρου στους λογαριασμούς των αγροτών, ωστόσο για χιλιάδες αγρότες οι επιδοτήσεις έκαναν… φτερά.

Το λεγόμενο τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλεται μέσω του Οργανισμού Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό οι επιδοτήσεις πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο.

Ωστόσο, Εφορία, ΕΛΓΑ και τράπεζες στους οποίους οι αγρότες έχουν οφειλές έσπευσαν να προχωρήσουν σε συμψηφισμούς χρεών με επιδοτήσεις. Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς, μιλώντας στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» επισημαίνει ότι ο κοινοτικός κανονισμός προβλέπει την καταβολή των επιδοτήσεων στο ακέραιο, ωστόσο από την στιγμή που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το πνεύμα του νόμου και του κανονισμού έχει εκπληρωθεί και οποιοσδήποτε συμψηφισμός είναι σύννομος.

Σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της αγοράς, τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΑΤΕ υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των αγροτών στην Τράπεζα Πειραιώς που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 280.000 αγρότες δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά βέβαια τον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν έγιναν επί του παρόντος συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού με επιδοτήσεις.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ