Μπαμπινιώτης: Μια πρωτότυπη ομιλία στο Αρσάκειο

arsakeio mpampi1

arsakeio mpampi1Με θέμα «Ο ρόλος των γονέων στη γλωσσική συγκρότηση των παιδιών τους» μίλησε ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής της Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης στους γονείς των μαθητών των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων.

Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπινιώτης συνέδεσε αρχικά την έννοια της γλωσσικής έκφρασης με την ανάπτυξη της σκέψης του νέου ανθρώπου, δίνοντας έμφαση στα αναπτυξιακά στάδια από τα οποία διέρχεται το παιδί, από τα πρώτα του χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής του εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε θεμελιώδεις πλάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γλωσσικής έκφρασης τού παιδιού, προκειμένου όχι μόνο να αναδείξει την ισοτιμία τού προφορικού προς τον γραπτό λόγο, αλλά και για να ανατρέψει την επιστημονικά ατεκμηρίωτη αντίληψη πως υπάρχουν παιδιά που είναι εκ φύσεως αδύνατα στη γλωσσική έκφραση ή την εσφαλμένη αντίληψη πως οι γλωσσικές δυσκολίες αποτελούν δήθεν ένδειξη νοητικής υστέρησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις πηγές της γλωσσικής συγκρότησης των παιδιών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις βιολογικές καταβολές, στη γλωσσική εμπειρία, στη σχολική εκπαίδευση και στα προσωπικά διαβάσματα τού παιδιού, προκειμένου να προσδιορίσει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τόσο οι γονείς όσο και το σχολείο στη γλωσσική ανάπτυξη τού παιδιού.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο που επιτελείται στα Αρσάκεια Σχολεία, με στόχο την καλλιέργεια της γλώσσας μέσω της φιλαναγνωσίας, της καλλιέργειας τού προφορικού λόγου, των ρητορικών αγώνων, των δραματοποιήσεων, της αξιοποίησης του «Ψηφιακού Αρσάκειου».

arsakeio mpampi2

Τέλος, ο κ. Μπαμπινιώτης έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που διαχρονικά απασχολούν τους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς.

Στην ομιλία, εκτός από τον Ομότιμο Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Ι. Παρασκευόπουλο και την Επόπτρια των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά οι οποίοι συνόδευαν τον κ. Μπαμπινιώτη στην επίσκεψή του στα Ιωάννινα, παρευρέθησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Θ. Μπέγκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γ. Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γ. Παπαδιώτης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, κ. Αθ. Μανταλόβας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, κ.Αν. Μικρόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, κ. Χ. Σταυράκος, καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, κ. Ν. Κολιός, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, κ. Στ. Τσιάλος, Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, κ. Στ. Σίντος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, κ. Κ. Βλάχος, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γ. Ζάχος, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και πλήθος γονέων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ