Μπαλάκι οι ευθύνες… Ερωτήματα για τους ελέγχους… Τι δεν είδε ο ΕΣΠΕΛ!

tsoulitra1

tsoulitra1– Δηλώσεις του ανάδοχου στο Πάρκο Κουραμπά

Σε ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών, αμφισβητήσεων και διαψεύσεων που παραπέμπει σε θέατρο του παραλόγου, όλοι οι αρμόδιοι μεταθέτουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για το ατύχημα στην ολοκαίνουρια παιδική χαρά του πάρκου Κουραμπά!

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε χθες ότι «σε έναν εργοταξιακό χώρο η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι υπόθεση του Δήμου».

parkoΑπό τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου όμως, είχε εκδοθεί από τις 30 Οκτωβρίου η βεβαίωση περαίωσης των εργασιών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν στο τελικό στάδιο η διαδικασία για την προσωρινή παραλαβή του έργου.

«Όλες οι εργασίες στο πάρκο Κουραμπά ήταν σύμφωνες με την μελέτη του έργου και τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον Δήμο. Βάση αυτών έχει εκδοθεί από τις 30 Οκτωβρίου 2014 η βεβαίωση περαίωσης των εργασιών. Όλα τα όργανα που τοποθετήθηκαν φέρουν την πιστοποίηση του κατασκευαστή και του προμηθευτεί κι έχουν ελεγχθεί από όλους τους διαπιστευμένους φορείς».

Αυτή είναι η δήλωση που έκανε στο Epiruspost.gr o κ. Μιχάλης Μπίστας, εκπροσωπώντας την ανάδοχο εταιρία που κατασκεύασε το πάρκο Κουραμπά!!!

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΛ!!!

Το έργο ανάπλασης του Πάρκου Κουραμπά πέρασε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία του ΕΣΠΑ αλλά και σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις παιδικές χαρές.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ελέγχθηκε και από τον ΕΣΠΕΛ, – Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου- ο οποίος έχει ως αρμοδιότητα τον Έλεγχο Ποιότητας στα Δημόσια Έργα.

tsoulitra2Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του ΕΣΠΕΛ κατά την επίσκεψή τους στο πάρκο Κουραμπά, ήλεγξαν –δειγματοληπτικά- την τσουλήθρα στην οποία έγινε το ατύχημα με τον πεντάχρονο!!!

Έλεγχοι άλλωστε έγιναν από όλους τους φορείς, που προβλέπει η νομοθεσία και όπως προκύπτει μόνο από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχαν εκφραστεί ενστάσεις.

Όλα αυτά βεβαίως επιτείνουν τον προβληματισμό και κάνουν ακόμη περισσότερα τα ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία των ελέγχων και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους!!

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εξαιρετικά θολό είναι πλέον το τοπίο και σε ότι αφορά την πιστοποίηση της παιδικής χαράς. Ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε χθες ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και «οι έλεγχοι δεν ανέδειξαν κάποιο πρόβλημα ποιότητας».

Έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως στο Δήμο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε το ειδικό σήμα πιστοποίησης, αλλά για τυπικούς λόγους δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στην υπηρεσία, είπε ο κ. Μπέγκας.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «η παιδική χαρά δεν διαθέτει την απαιτούμενη πιστοποίηση, λόγω προβλήματος που διαπιστώθηκε σε ένα από τα όργανα αυτής και σύμφωνα με την αλληλογραφία του Υπουργείου με την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Ανακοίνωση του αναδόχου

Από την ανάδοχο κοινοπραξία δόθηκε κι επίσημη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται:

«Η ανάδοχος Κοινοπραξία εύχεται την ταχεία ανάρρωση του πεντάχρονου αγοριού από τον τραυματισμό του, που προκλήθηκε στην Παιδική Χαρά Κουραμπά και την αμέριστη συμπαράσταση της στις δύσκολες ώρες που περνάει η οικογένεια του.

Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να διευκρινίσουμε και να δώσουμε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας τα εξής στοιχεία:

Α. Ολες οι εργασίες που εκτελέστηκαν στο έργο «Αναβάθμιση Παιδικής Χαράς Κουραμπά» πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του έργου και τις προδιαγραφές αυτού, βάσει των οποίων εκδόθηκε η από 30-10-2014 Βεβαίωση Περαίωσης Εργασιών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών.

Β. Όλα τα όργανα τις Παιδικής Χαράς φέρουν την Πιστοποίηση του κατασκευαστή – προμηθευτή των οργάνων, έχουν ελεγχθεί από την ΕΒΕΤΑΜ που είναι διαπιστευμένος ιδιωτικός φορέας πιστοποίησης, από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου — Δυτικής Μακεδονίας που ορίζει το Υπουργείο, καθώς επίσης και από τον ΕΣΠΕΛ (λόγω του ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ).

Γ. Επιπλέον το Υπουργείο Εσωτερικών, με το υπ’ αριθμ. 186/8-1-15 έγγραφο του, απέστειλε το ειδικό σήμα πιστοποίησης της Παιδικής Χαράς κατόπιν αιτήματος χορήγησης του από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, με την προϋπόθεση διορθωτικής επέμβασης σε άλλο όργανο και όχι σε αυτό που προξενήθηκε το ατύχημα. Διευκρινίζεται ότι η διορθωτική επέμβαση πραγματοποιήθηκε και έχει εκδοθεί το υπ’ αριθμ. 116/15/15-04-2015 έγγραφο από τον διαπιστευμένο ιδιωτικό φορέα πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ.

Δ. Επισημαίνουμε ότι το έργο εκτελέστηκε με την άρτια συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ