Η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο τα ευρήματα χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά. Στην περιοχή Τοπ Αλτί της Άρτας και σε ιδιωτικά οικόπεδα, αποκαλύπτεται ένα μοναστηριακό συγκρότημα, πιθανόν κτίσμα της Μεταβυζαντινής περιόδου.
Οι ιστορικές μαρτυρίες και οι πηγές είναι ελάχιστες, ωστόσο με τα υπάρχοντα στοιχεία η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που έχει την ευθύνη, εκτιμά ότι πρόκειται για ναό των Αγίων Πάντων.
Από την ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα τα κελιά του Μοναστηριού, τμήμα του κυρίως ναού αλλά και τρεις αψίδες στο τρίτο κατά σειρά οικόπεδο: την κεντρική αψίδα, την αψίδα του διακονικού και την αψίδα της προθέσεως.
Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου εκτιμάται ότι το κεντρικό κτήριο είναι της Μεσοβυζαντινής εποχής , δηλαδή, μπορεί να είναι στα τέλη του 9ου αιώνα αλλά μπορεί να είναι και στα 1.100, ενώ αργότερα, στα τέλη του 12ου με 13ο αιώνα έγιναν οι διάφορες προσθήκες.
Στην πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της Άρτας Χρίστος Τσιρογιάννης και ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.
Και οι δύο τόνισαν τη στήριξη στην ανασκαφική προσπάθεια όπως και τη σπουδαιότητα της αποκάλυψης του μοναστηριακού συγκροτήματος για την περιοχή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βασίλης Γκανιάτσας, orangenews.gr
{jathumbnail off}