Μνήμη και τιμή στα θύματα του ολοκαυτώματος

KAXRI ELISAFΕκδήλωση μνήμης και τιμής στου Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 20:30 η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης και απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στην εκδήλωση για την απόδοση τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης σημείωσε: «Διαχρονικά η πόλη των Ιωαννίνων και εμείς ως Περιφέρεια τιμούμε τους συντοπίτες μας που πρόσφεραν όλα τα χρόνια στο γίγνεσθαι της περιοχής, αλλά και ανθρώπους θύματα στη θηριωδία των Γερμανών ναζιστών. Καλούμε όλους να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση και αυτό είναι ένα δείγμα ότι δεν τους ξεχνάμε ποτέ».

 

Ο κ. Μ. Ελισάφ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα στρατόπεδα του θανάτου. Η ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εβραίων θυμάτων στα στρατόπεδα του θανάτου. Σε αυτό το πλαίσιο με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, πραγματοποιείται μια ανάλογη εκδήλωση. Είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης προς όσους χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια εκδήλωση ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό. Είναι μια πολύ επίκαιρη εκδήλωση για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την παραδειγματική μνήμη που γονιμοποιεί τα τραύματα του παρελθόντος και γίνεται απελευθερωτική. Σε αντίθεση με την ‘κλασική μνήμη’ που αναμηρυκάζει τα πράγματα του παρελθόντος και επιδεινώνει με αυτόν τον τρόπο τα τραύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ