Μια μακροσκελή απάντηση για να μην… απαντήσει!

mpegkas politistiki

mpegkas politistikiΜία μακροσκελή ανακοίνωση «αφιερώνει» η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, για να πείσει ότι στην περιοχή γίνεται ένας πολιτιστικός οργασμός και ότι είναι άδικο να ασκείται οποιαδήποτε κριτική στην προσπάθεια διεκδίκησης της πολιτιστικής προσπάθειας…

Κι όλα αυτά, προκειμένου να απαντήσει στα δημοσιεύματα για την ακύρωση του φεστιβάλ θεάτρου δρόμου…

Μόνο που δεν απαντά για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ματαίωση μιας εκδήλωσης που η πόλη την είχε αγκαλιάσει με θέρμη.

Οι διοργανωτές άλλωστε στην ανακοίνωσή τους, υπήρξαν σαφείς, συγκεκριμένοι και κυρίως ευγενικοί. Ανέφεραν ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί…

Η Δημοτική Αρχή με την ανακοίνωσή της, το θέμα αυτό το προσπερνά, επιχειρεί να μειώσει και να απαξιώσει τη διοργάνωση και να δώσει μάθημα σε όσους ασκούν κριτική για την πολιτιστική πρωτεύουσα…

Η διεκδίκηση εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών της πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021, δεν αποτελεί…. εθνικό θέμα. Ως εκ τούτου η λογική, να μείνει πέραν πάσης κριτικής, τη στιγμή μάλιστα που δαπανώνται ουκ ολίγα χρήματα, μάλλον είναι το λιγότερο αλαζονική…

Όλοι κι όλα κρίνονται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όπως θα συμβαίνει και στο μέλλον.

Στην απάντησή της η δημοτική αρχή αναφέρει:

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην ακύρωση του Ioannina Street Theater Festival [I.S.T.F], ο Δήμος Ιωαννιτών δίνει τις εξής διευκρινήσεις:

Προφανώς δεν είναι ευχάριστο όταν ακυρώνεται για οικονομικούς λόγους ένα καλλιτεχνικό δρώμενο όπως το I.S.T.F που επαναλαμβάνεται τα τρία τελευταία χρόνια και επιθυμούσαμε να συνεχιστεί και φέτος.

Σίγουρα όμως δεν αποτελεί το καθοριστικό γεγονός που κρίνει την παραγωγή πολιτισμού στα Γιάννενα – όπως επιχειρήθηκε να αξιολογηθεί από ορισμένα δημοσιεύματα – και σίγουρα δεν κρίνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Καμία Δημοτική Αρχή στο παρελθόν δεν διοίκησε το Δήμο στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που κλήθηκε να διαχειριστεί η παρούσα Δημοτική Αρχή τον τελευταίο χρόνο και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η οικονομική φερεγγυότητα του Δήμου.

Παρά τους διαρκώς μειούμενους πόρους, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία «έκπτωση» στον τομέα του πολιτισμού, αλλά αντιθέτως υπήρξε διαρκής παραγωγή πολιτιστικού έργου από το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Θέατρο, με υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, πρωτότυπες δράσεις και σημαντικές συνεργασίες.

Τόσο το Πνευματικό Κέντρο όσο και το Δημοτικό Θέατρο δημιουργούν συνεχώς καλλιτεχνικά γεγονότα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα υπάρχουν, κυριολεκτικά, κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο Ιωαννιτών που καλύπτουν όλο φάσμα των ηλικιών και των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προσφέρεται δωρεάν στους συμπολίτες μας.

Πραγματοποιούνται συνεργασίες που ενισχύουν, προβάλλουν και κινητοποιούν την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, τους ερασιτέχνες δημιουργούς, τους συλλόγους, τους μαθητές.
Συνεργασίες με φορείς όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα Ωνάση και το ίδρυμα Νιάρχου που οδήγησαν σε υψηλού πολιτιστικού επιπέδου δράσεις ή όπως οι συνεργασίες που οδήγησαν στο άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης μετά από 17 χρόνια. Πραγματικά πρωτόγνωρες συνεργασίες.

Υπάρχουν και συνεργασίες που για διάφορους λόγους δεν μπορούν τελικά να προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τους διοργανωτές του I.S.T.F, όπου εκτός των άλλων έπρεπε να αξιολογηθεί και το πολλαπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν προτεινόμενο κόστος της φετινής διοργάνωσης και μάλιστα στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες.

Διαπιστώνουμε ότι ορισμένους … λίγους, τους ενοχλεί το γεγονός ότι στο Δήμο Ιωαννιτών παράγεται πολιτισμός παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, είμαστε όμως βέβαιοι ότι αυτό αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Όπως αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Δήμο Ιωαννιτών, για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Είναι άδικο αυτή η προσπάθεια που αποτελεί την σημαντικότερη πρωτοβουλία ανάδειξης της εξωστρέφειας των Ιωαννίνων στον τομέα του πολιτισμού, να απαξιώνεται συνδέοντας της, σε κατά καιρούς σχόλια, με οτιδήποτε αρνητικό. Είτε πρόκειται για μια λακκούβα, είτε πρόκειται για την ακύρωση μιας εκδήλωσης. Δεν είναι μόνο άδικο, αλλά σίγουρα δεν βοηθάει τη συνολική προσπάθεια από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει ο τόπος μας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ