Μια λιτή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τους νεκρούς της Αλβανίας

nekrotafeio voul2

nekrotafeio voul2

Η αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-1941, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Αλβανίας, στην Αθήνα.

Η επιτροπή συνήλθε μετά από χρόνια απραξίας χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό αν θα δρομολογηθούν και πότε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

Το ΓΕΕΘΑ περιορίστηκε σε μία λιτή –λακωνική- ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τεχνικά θέματα εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας του 2009 για το θέμα.

Παρά την μονογραφή ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Βόρεια Ήπειρο (2008), το αλβανικό κράτος στα χρόνια που ακολούθησαν μηχανεύτηκε διάφορα εμπόδια με αποτέλεσμα να υφίσταται η τεράστια ιστορική εκκρεμότητα.

Η Μικτή Επιτροπή που συστάθηκε το 2010, μετά τη κύρωση της Συμφωνίας από την αλβανική βουλή, συνεδρίασε μονάχα μία φορά το 2012 και από τότε, με διάφορες προφάσεις από την αλβανική πλευρά, το θέμα έχει κολλήσει.

Να σημειωθεί πως από τις αρχές του 2013, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έχει συγκροτήσει ομάδα Εργασίας, για την έρευνα και επιστημονική επεξεργασία του στρατιωτικού αρχείου, με στόχο να εντοπιστούν σημεία ταφής Ελλήνων στρατιωτών του ελληνοϊταλικού πολέμου, στο σημερινό αλβανικό έδαφος.

Από όλες τις πηγές που έχουν ερευνηθεί, εντοπίστηκαν 3.369 τάφοι, από τους οποίους οι 910 είναι γνωστών στοιχείων. Είναι γνωστά δηλαδή τα ονόματα των νεκρών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι Έλληνες πεσόντες αξιωματικοί και στρατιώτες ανέρχονται στους 13.936 από τους οποίους οι 7.976, έπεσαν στην Βόρειο Ήπειρο και ελάχιστοι είναι σήμερα ενταφιασμένοι στο οργανωμένο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, το οποίο προυπήρχε του ανοίγματος των συνόρων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ