Με χιλιάδες κενά προς την έναρξη της σχολικής χρονιάς

AGIASMOS SXOLEIO

AGIASMOS SXOLEIO

Χωρίς δασκάλους και καθηγητές κινδυνεύουν να ανοίξουν πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι η προσπάθεια κάλυψης όλων των κενών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα έχει αποτέλεσμα πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τριαντάφυλλο Οικονόμου, φτάνουν τις 27.000. «Λείπουν 27.000 εκπαιδευτικοί.

Οι προσλήψεις που μπορούν να γίνουν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δεν ξεπερνούν τις 12.000. Αρα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που δεν θα εργαστούν τη φετινή χρονιά και θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κενά.

Ετσι, χιλιάδες σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

Σε 7.500-8.000 υπολογίζονται τα κενά, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οπως τονίζειη πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη – Τελεμέ, αυτός ο αριθμός προκύπτει μετά τις περίπου 3.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών τον περασμένο Απρίλιο και τους 5.000 αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων που την προηγούμενη σχολική χρονιά κάλυπταν κενά.

Μάλιστα, όπως εξηγεί η πρόεδρος, οι ειδικότητες στις οποίες φαίνεται ότι υπάρχουν τα περισσότερα κενά είναι αυτές των φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών αλλά και βιολόγων. «Είναι αδιανόητο να μην καλυφθούν τα κενά. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό. Δεν μιλάμε για μια έκτακτη περίσταση. Γι’ αυτό και η λύση είναι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει αρχικά λόγο για περίπου 20.000 κενά συνολικά. Οπως υποστήριξε, όμως, ο ίδιος ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς σε πρόσφατη συνέντευξή του, τα κενά αυτά υπολογίζεται ότι τελικά είναι λιγότερα, μετά και τις εκθέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Και μάλιστα, τα εξασφαλισμένα κονδύλια που αρχικά θα κάλυπταν περί τις 12.000 κενές θέσεις, φαίνεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πως επαρκούν για την κάλυψη όλων των κενών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ