Με Λυσία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου απαντά για τη δύναμη των Αρχαίων Ελληνικών

kapsalis g

kapsalis g

Μία φράση από τον πρώτο σημαντικό ρήτορα της κλασικής εποχής στην Αθήνα και κορυφαίο αντιπρόσωπο του δικανικού λόγου, χρησιμοποίησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, για να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε για το αν τα αρχαία ελληνικά αποτελούν μια νεκρή γλώσσα.

Με την φράση αυτή λοιπόν, που έχει και συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, ο κ. Καψάλης, βαθύς γνώστης της κλασσικής παιδείας και των ελληνικών, έδειξε ότι τα αρχαία, όχι μόνο δεν είναι νεκρή γλώσσα, αλλά αποτελούν κεφάλαιο της παιδείας.

«…Αλλά γαρ ουκ οίδ’ ότι δει τοιαύτα ολοφύρεσθαι ου γαρ ελανθάνoμεν ημάς αυτούς θνητοί όντες ώστε τι δει α πάλαι προσεδοκωμεν πείσεσθαι υπέρ τούτων νυν άχθεσθαι…», είπε ο Πρύτανης, παραπέμποντας στον αρχαίο ρήτορα όταν εκείνος μιλούσε για την ανάγκη συνένωσης των Ελλήνων έναντι των Περσών..

Σε ελεύθερη μετάφραση… Γιατί πρέπει να θρηνείτε σήμερα για όλα αυτά που μας συμβαίνουν, αφού από παλιότερα τα περιμέναμε και γνωρίζαμε τι θα πάθουμε….

Ο κ. Καψάλης μπορεί να χρησιμοποίησε τυχαία την φράση, αλλά το νόημά της είναι άκρως επίκαιρο.

Στη συνέχεια παρέπεμψε στον Αντιπρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος σπούδασε μεν χημικός, αλλά όπως αποκάλυψε, αποφοίτησε από κλασικό λύκειο, καθώς ήθελε να σπουδάσει Ιστορία Αρχαιολογία.

Χημικός όντας λοιπόν ο κ. Αλμπάνης, ανέφερε ότι έχει προσυπογράψει το κείμενο, μαζί με άλλους πανεπιστημιακούς, το κείμενο διατήρησης των αρχαίων ελληνικών.

Το θέμα των αρχαίων ελληνικών επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την ομιλία του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή των Εφήβων. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για μια γλώσσα που δεν είναι ζωντανή για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τους μαθητές. «Δεν έχω δει ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ