Με διπλές συγκεντρώσεις η Εργατική Πρωτομαγιά

erg protomagia

erg protomagiaΟλοκληρώθηκαν στις δώδεκα το μεσημέρι περίπου οι πορείες που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικάτα για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στα Γιάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, πραγματοποιήθηκαν διπλές συγκεντρώσεις και πορείες.

Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες προβάλλοντας ως κεντρικό σύνθημα την έξοδο από το μνημόνιο και τη ρήξη με την Ευρωπαική Ένωση.

Μήνυμα διεκδίκησης έστειλαν εργαζόμενοι και συνδικάτα, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η Πρωτομαγιά αποτελεί μία ημέρα-ορόσημο για τους αγώνες των εργαζόμενων και στις σημερινές συνθήκες το μήνυμά της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Την 1η Μαΐου του 1892 έγινε η πρώτη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, κυριακάτικη αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα, που σημαδεύτηκε από 10 συλλήψεις.

Τον Φεβρουάριο του 1936, καπνεργάτες από τη Θεσσαλονίκη καταλαμβάνουν ένα εργοστάσιο, ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους. Καπνεργάτες από άλλα εργοστάσια εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.

Σε μια συγκέντρωση, στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις, με συνέπεια 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 300 να τραυματιστούν. Οι δολοφονίες αυτές αποτέλεσαν το γεγονός που ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να συγγράψει τον «Επιτάφιο».

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή, την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ