Με διαδικασίες εξπρές οι κατασχέσεις καταθέσεων

BANKE XR

BANKE XRΣε πλήρη λειτουργία πρόκειται να τεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο μηχανισμός της ηλεκτρονικής επίδοσης κατασχετηρίων στις τράπεζες, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί πιλοτικά σε λίγες εφορίες και τώρα διευρύνεται σε όλες.

Έτσι, υιοθετώντας πλέον διαδικασίες-εξπρές, οι εφορίες θα στέλνουν στις τράπεζες σχετικό αίτημα ζητώντας να γνωστοποιηθεί άμεσα το υπόλοιπο στον λογαριασμό του οφειλέτη. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα στέλνουν την απάντηση στην αρμόδια ΔΟΥ και θα ξεκινά ηλεκτρονικά η διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης.

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η όλη διαδικασία δεν θα ξεπερνά τις 20 ημέρες, όταν με το σημερινό σύστημα απαιτούνται μήνες. Στόχος είναι να εισπραχθεί εφέτος ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι παραπάνω ενέργειες θα γίνονται χωρίς καμία ειδοποίηση του οφειλέτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να “σηκώσει” τα χρήματα και το Δημόσιο να μην βρει για να εισπράξει.

Την ίδια ώρα, ξεκινούν οι κατασχέσεις και για όσους χρωστούν στο ΙΚΑ, με περίπου 5.000 οφειλέτες που χρωστούν ποσά πάνω από 30.000 ευρώ στον ασφαλιστικό οργανισμό να μπαίνουν σε πρώτη φάση στο στόχαστρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ