Με έμφαση στον τουρισμό ο νέος αναπτυξιακός

tourismos ipeiros

tourismos ipeirosΜεγάλη έμφαση στον τουρισμό θα δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης την αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ, που συνεχίζει τις επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και την επίλυση βασικών εμποδίων.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ακόμη στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, κυρίως για τις ΜμΕ. Καθησυχαστικός ήταν και για την εύρεση αποτελεσματικής λύσης και σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελ.Κουντουρά, που συμμετείχε στην συνάντηση, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου παρά τη δυσμενή συγκυρία, καθώς και στις πρωτοβουλίες για την επέκταση της τουριστικής σεζόν.

Για τη κυβερνητική διάθεση στήριξης και ενίσχυσης του τουρισμού, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Γιάννης Δραγασάκης, σε συνάντηση που είχαν χθες (Πέμπτη).

Στόχος η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ παρουσίασαν αναλυτικά στον υπουργό Οικονομίας και στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Μεταξύ άλλων, όπως ενημερώνει ο ΣΕΤΕ, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης της έννοιας της τουριστικής μίσθωσης, που βρίσκεται πλέον σε ισχύ από 1ης Νοεμβρίου και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και τα έσοδα του κράτους.

Στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δομή του τομέα διαμονής και να διασφαλιστούν οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς και ασφάλειας ως προς τη φιλοξενία επισκεπτών, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Πρόεδροι των Ενώσεων-μελών ΣΕΤΕ εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τα φλέγοντα ζητήματα των κλάδων τους και ανέλυσαν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, το συντομότερο, για τη θωράκιση του τομέα, ενόψει και της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Όλες οι πλευρές, τονίζει ο Σύνδεσμος, συμφώνησαν ότι η εξασφάλιση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούν πρωταρχικούς στόχους.

Άλλωστε, για το ζήτημα της φοροδιαφυγής ο Σύνδεσμος μίλησε και με τον Γιάννη Δραγασάκη στη χθεσινή συνάντησή τους, στην οποία μάλιστα συζητήθηκαν εκτενώς οι ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, με στόχο την επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ του τουρισμού σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τον αναμενόμενο νέο επενδυτικό νόμο και για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, υπό το πρίσμα της καθοριστικής σημασίας τους για τις προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Οικονομίας, επισήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα του τουρισμού και ότι παράλληλα εξετάζονται οι εκκρεμότητες από τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους.

Αναφέρθηκε επίσης στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όπως τόνισε συνιστούν το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικά σε ότι αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση εντός του τραπεζικού συστήματος, ώστε σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να υπάρξει θετικός αντίκτυπος και στον τουριστικό κλάδο.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κατάσταση αναμένεται σταδιακά να βελτιωθεί, τόνισε για το θέμα ο Γιάννης Δραγασάκης.

Θέμα που επίσης συζητήθηκε στην συνάντηση του ΣΕΤΕ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν και η ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, μετά και την πρόσφατη απόρριψη του υφιστάμενου από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους.

Η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις του ΣΕΤΕ με την πολιτική ηγεσία. Παρά τα εμπόδια που έχουν προκύψει από τη γενική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, ο τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της, πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να συμβάλλει θετικά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στο ΑΕΠ αλλά και την απασχόληση, συμφώνησαν οι δύο πλευρές.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ