“Μετωπική” για κόκκινα δάνεια – Χαώδης η απόσταση

AKINHTA POLH

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και δανειστές για το θέμα των κόκκινων δανείων που συνεχίζεται να συζητείται από το πρωί σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το σκηνικό που περιγράφεται κινείται στα όρια της εμπλοκής. Πρόκειται για το προαπαιτούμενο των κόκκινων δανείων που αφορούν στο νόμο Κατσέλη και το οποίο είναι μόλις ένα από τα 49 προαπαιτούμενα και πιθανή εμπλοκή φαντάζει δύσκολο να “ξεκλειδώσει” τη δόση των 3 δισ.

Η διαπραγμάτευση κρατάει ήδη δυο ώρες και συνεχίζει με την ελληνική πλευρά να προτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας 200.000 ευρώ για ένα άτομα και 250.000 για ζευγάρια και με προσαύξηση ανά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία παιδιά. Αυτό μεταφράζεται σε όριο προστασίας ύψους 325.000 ευρώ.

Επίσης, η Αθήνα επιζητά οροφή εισοδήματος 35.000 ευρώ και συνολική οφειλή που να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Το κουαρτέτο από την άλλη προτείνει η προστατευόμενη αξία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, αφήνοντας μάλιστα στο τραπέζι το όριο των 60.000 – 70.000 ευρώ ενώ στα εισοδηματικά όρια το ανώτατο επίπεδο στο οποίο συζητούν αφορά σε 23.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Παράλληλα, οι οφειλές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ, σύμφωνα με το σενάριο που προκρίνουν οι δανειστές.

Η πρόταση της Αθήνας καλύπτει το 72% των δανειοληπτών ενώ η αντίστοιχη των δανειστών μόλις το 17%.

Μένει να φανεί εάν μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο κενό των δυο πλευρών τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό, οι δανειστές εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι του προϋπολογισμού για τους οποίους ζητούν ποσοτικοποίηση.

Με βάση την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, τη διετία 2015-16 υπάρχει “τρύπα” 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ που θα μεταφραστεί σε ενδεχόμενα νέα μέτρα, παρά την εκ του αντιθέτου χθεσινή διαβεβαίωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ