Μερίδιο στις περιφέρειες από τα αγροτικά προγράμματα

AGROTIKO ESPAΤουλάχιστον το 1/3 των διαθέσιμων πόρων θα διαχειρίζονται οι περιφέρειες την περίοδο 2014-2020 από το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του «2ου αναπτυξιακού συνεδρίου για την ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020 και της διαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής».

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ, Γιάννη Φίρμπα, η πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης είναι να δώσει τη διαχείριση του 1/3 των πόρων στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

 

Από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων και ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τον κεντρικό σχεδιασμό και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά πρόγραμμα».

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι παρά τις καθυστερήσεις, μέσα σε ένα μήνα θα έχουν προχωρήσει όλες οι εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ «βρισκόμαστε στο πραγματικά τελικό στάδιο πριν την ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα χρηματοδοτήσει τους επενδυτές».

Οι περιφερειάρχες που παραβρέθηκαν στο 2ο συνέδριο για την ΚΑΠ, Γιάννης Σγουρός, Κώστας Αγοραστός και Αλέκος Καχριμάνης, δήλωσαν ότι ζητούν να γίνουν 13 ολοκληρωμένα προγράμματα για κάθε περιφέρεια, με όλες τις δράσεις που περιέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις και το υπουργείο να περιοριστεί στον κεντρικό σχεδιασμό και σε έναν επιτελικό ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ