Μελισσουργοί: Αναβίωσε και φέτος το καγκελάρι

PSATHAS MELISSOYRGOI

PSATHAS MELISSOYRGOIΣε ένα μαγευτικό τοπίο και παρουσία πλήθους κόσμου, αναβίωσε και φέτος στους Μελισσουργούς της Άρτας το ονομαστό καγκελάρι.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στο ονομαστό χωριό των Τζουμέρκων παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κατέρης, ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Χρήστος Τσιρογιάννης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

MELISSOYRGOI KAGKELARISΤο «Καγκελάρι» ή «Καγκελάρης» χορεύεται πάνω σ’ ένα τραγούδι, χωρίς ενόργανη συνοδεία που το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες χορευτές.

Ο χορός παραπέμπει σε αρχαϊκές μορφές τόσο με το ρυθμικό του όσο και με την αντιφωνία, το τραγούδισμα δηλαδή των εξαρχόντων γεροντότερων ανδρών των πρώτων στίχων και της ακόλουθης επανάληψής τους από τους υπόλοιπους χορευτές. Το χορευτικό του μοτίβο σχηματιζόταν από 5 κινήσεις που επαναλαμβάνονταν σ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού.
Ο χορός ήταν φορτισμένος με πολλούς συμβολισμούς σχετικούς με την αναγέννηση της φύσης (Πασχαλιάτικος) αλλά και την απελευθέρωση της χώρας.

Το διπλοκάγκελο χορεύεται κάθε χρόνο στην Κοίμησης της Θεοτόκου στους Μελισσουργούς Άρτας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό σφύζει από ζωή. Εκατοντάδες είναι οι Μελισσουργιώτες που ανηφορίζουν από τον Κάμπο (Αρτα – Αγρίνιο κλπ.) στο χωριό με τις οικογένειές τους για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και πάρα πολλοί εκδρομείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται τους Μελισσουργούς για να θαυμάσουν τις ομορφιές του μοναδικού αυτού τόπου, να απολαύσουν τα μαγευτικά τοπία και τις ομορφιές του χωριού, αλλά και να γευτούν τη μοναδική φιλοξενία των Μελισσουργιωτών.

Στην κεντρική πλατεία της Εθνικής Αντίστασης υπάρχουν τα υπεραιωνόβια πλατάνια και οι βρύσες τρέχουν με τα γάργαρα νερά και δίνουν στον κάθε επισκέπτη μια ιδιαίτερη χαρά και απόλαυση. Η άγρια φύση με τα πολλά νερά και τα ελατόφυτα δάση Αετός, Κερασιά, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και χάρη και το κάνουν να ξεχωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ