Μεγαλεπήβολα σχέδια για τους προσφυγικούς καταυλισμούς

FOTO KATSIKA1

FOTO KATSIKA1

Μεγαλεπήβολα σχέδια για τους προσφυγικούς καταυλισμούς περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Εδώ κι αρκετό καιρό το ζήτημα είναι αφημένο στην τύχη του και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στα Γιάννινα δε, φαίνεται ότι το πέρας του καλοκαιριού θα βρει τους πρόσφυγες στον Κατσικά, καθώς η διαμόρφωση της Αγίας Ελένης, ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει.

Και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σύμφωνα με συνέντευξη του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα στην Καθημερινή, το 70% από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που έχουν δημιουργηθεί στην ενδοχώρα, πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης για τα 42 κέντρα φιλοξενίας που έχουν στηθεί σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, πολλά από τα οποία είναι ακατάλληλα.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι ο κ .Μουζάλας βρίσκεται σε επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, προκειμένου να προτείνουν σημεία για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας είτε σε συγκεκριμένα κτίρια είτε σε εκτάσεις που θα τοποθετηθούν οικίσκοι. Τα κέντρα φιλοξενίας θα χωρούν το πολύ έως 1000 άτομα και σε αυτά θα μεταφερθεί ο πληθυσμός από εκείνα που θα κλείσουν στις αρχές του φθινοπώρου.

Δύσκολο αποδεικνύεται το εγχείρημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να φτάσει τις 2.000. «Για να φτιάξουμε δομές πενήντα ατόμων για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων θα χρειαζόταν να βρούμε 40 χώρους, οι οποίοι να στελεχωθούν και με το κατάλληλο προσωπικό. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου.

Όπως εξηγεί το υπουργείο σχεδιάζει μέσα στα camp που φιλοξενούνται οικογένειες, να δημιουργηθούν σε χωριστό σημείο «σπιτάκια» για τους ανήλικους, έτσι ώστε να βρίσκονται σε προστατευμένο , κατά κάποιον τρόπο και ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ξεχωριστή δομή.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τον πρώτο χρόνο δεν θα ενταχθούν στα σχολεία των περιοχών που θα διαμένουν , δεδομένου ότι πρόκειται για πληθυσμούς σε μετακίνηση. Όπως σχεδιάζεται, είτε θα παραδίδονται μαθήματα για τα παιδιά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, είτε θα δημιουργηθούν τάξεις που θα λειτουργούν το απόγευμα στα σχολεία της περιοχής.

«Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει με το υπουργείο Παιδείας είναι να δημιουργήσουμε ένα προκαταρκτικό έτος κατά το πρότυπο της Γερμανίας» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ