Μαρία Τζίμα: Οφείλουμε να είμαστε μάχιμοι

MARIA TZIMA14ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γεννήθηκε στην Πλατούνα. Εργάζεται στα Γιάννενα, αλλά στο μυαλό της ξεχειλίζουν οι εικόνες από τα Τζουμέρκα.

Η αγάπη για τον τόπο της και η διάθεση για την προσφορά, ήταν οι βασικοί λόγοι που την οδήγησαν να είναι παρούσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Μαρία Τζίμα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων με το συνδυασμό του Γιάννη Σεντελέ.

Στο Epiruspost.gr μιλά για τον τόπο της και για την αυτοδιοίκηση. Ξετυλίγει τις σκέψεις της για το αύριο της περιοχής, το οποίο έχουν υποχρέωση, ειδικά οι νέοι, να το δημιουργήσουν σήμερα.

1. Τι σημαίνουν για εσάς τα Τζουμέρκα;

Η εικόνα της ανατολής του ήλιου ανάμεσα από τις κορυφές των Τζουμέρκων, όπως αυτή προβάλλει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατανούσας από το οποίο κατάγομαι, είναι βαθιά ριζωμένη στο μυαλό μου, από τα παιδικά μου χρόνια, και θα με συνοδεύει για όλη μου τη ζωή. Τα Τζουμέρκα λοιπόν για εμένα είναι οι ρίζες μου, οι δικοί μου άνθρωποι, ο τόπος που μεγάλωσα και διαμόρφωσα την προσωπικότητά μου. Η προσφορά λοιπόν για εμένα για το καλό αυτού του τόπου αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωσή μου.

2. Ποιο είναι το δικό σας όνειρο για την περιοχή;

Τα Β. Τζουμέρκα διαθέτουν φυσικό κάλλος, πολιτισμό ιστορία, αλλά και αυθεντικούς ανθρώπους αγωνιστές. Ειδικά οι νεότεροι που επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους είναι οι στυλοβάτες της περιοχής. Όραμά μου λοιπόν είναι:

Προσβάσιμα Β. Τζουμέρκα για όλους τους πολίτες-τουρίστες της χώρας με τον εκσυγχρονισμό των οδικών δικτύων και ταυτόχρονη σύνδεσή τους με κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Ιόνια Οδός. Αυτό θα επιτευχθεί με διεκδίκηση και προσεκτικό σχεδιασμό ήπιας παρέμβασης.

Αυτόματα θα ενισχυθεί ο εσωτερικός εναλλακτικός τουρισμός, και όλες οι συναφείς επιχειρηματικές δράσεις, ενώ παράλληλα με τη συνέχιση της προσπάθειας ανάδειξης των ιστορικών μνημείων, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των επισκέψιμων σημείων θα οδηγήσουν στην τουριστική άνθηση της περιοχής.

Παραγωγικά Β.Τζουμέρκα σημαίνει παραγωγοί ανταγωνίσιμοι και ποιοτικοί και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει μια Δημοτική Αρχή, με τον προγραμματισμό προβολής προώθησης και διάθεσης των ντόπιων προϊόντων, την παροχή ενημέρωσης για προγράμματα επιδοτήσεις προς τους κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και τη κάθε είδους διευκόλυνσή τους.

Φροντισμένα Β. Τζουμέρκα
α) στον τομέα της παρεχόμενης α\βαθμιας υγειονομικής φροντίδας τόσο με την διατήρηση των τωρινών παροχών όσο και με την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων όπως της τηλειατρικής.
β)στον τομέα της οικονομίας με τη εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξη

“Εξωστρεφή” Β. Τζουμέρκα που θα ανοιχτούν όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να γίνουν γνωστά η φυσική ομορφιά, η πολιτιστική κληρονομιά τα ήθη και έθιμα του τόπου και να αποτελέσουν πόλο έλξης. Η εξωστρέφεια αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση ευκαιριών όπως συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις, χρήση των κοινωνικών δικτύων για προβολή, αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, εκπαιδευτικός τουρισμός κ.α.)

3. Είστε νέα, εργαζόμενη, μητέρα,…Παρούσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι δύσκολο να συνδυαστούν όλα αυτά;

Δεν είναι δύσκολο να συνδυαστούν γιατί αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι προθυμία για προσφορά, φρέσκιες ιδέες, αγάπη για τον τόπο και να έχουμε ως βασική προτεραιότητα το συλλογικό καλό και την προσφορά στην κοινωνία. Κάτω από αυτό το πρίσμα τα πρακτικά προβλήματα και οι μικροδυσκολίες της καθημερινότητας μπορούν να παρακαμφθούν και να μην αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα.

Συγκεκριμένα:

– ως γυναίκα στα 42 μου χρόνια αισθάνομαι πολύ νέα με όρεξη και δυναμισμό, ώριμη όμως ώστε να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν και το καλό της περιοχής και των κατοίκων της

– ως εργαζόμενη, μπορεί ο διαθέσιμος χρόνος να περιορίζεται εν μέρη, από την άλλη έχω την χαρά και την τύχη λόγω του αντικειμένου μου αλλά και της θέσης μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθημερινά να συναναστρέφομαι με δημιουργικούς ανθρώπους από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, γεγονός που με βοηθά στο να έχω καλύτερη αντίληψη των αναγκών του τόπου μου αλλά και να μπορώ να προτείνω λύσεις στα προβλήματα

– ως μητέρα, έχω να επισημάνω πως η μητρότητα ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού που χτίζεται η προσωπικότητά του σαφώς και είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας ώστε μια γυναίκα να αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο της για την ενασχόληση με τα κοινά. Ωστόσο προσωπικά έχω την ευτυχία να είμαι μητέρα δυο ενήλικων παιδιών πλέον, μιας κόρης συγκεκριμένα που φοιτά στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, και ενός γιού στην τρίτη λυκείου που ετοιμάζεται για τον άθλο των πανελλαδικών εξετάσεων. Αποτελώ λοιπόν απτό παράδειγμα για τα παιδιά μου πως πρέπει να είμαστε μάχιμοι και αγωνιστές ώστε να επιτύχουμε τα μέγιστα.

4. Γιατί επιλέξετε το συνδυασμό του Γιάννη Σεντελέ;

Θέτω την υποψηφιότητά μου με το συνδυασμό του Γιάννη Σεντελέ γιατί πιστεύω πως είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που έχει να δώσει πολλά στην περιοχή και όχι μόνο. Η αγάπη του για το θέατρο και τον πολιτισμό συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομίας και επιπλέον με τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή “Βορείως”, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω ως ερασιτέχνης ηθοποιός, προσφέρει ένα επιπλέον κομμάτι του εαυτού του, μαζί φυσικά και με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας ώστε οι πολίτες του δήμου και όχι μόνο, να ψυχαγωγούνται ποιοτικά και χωρίς κόστος.

5.Τι θα θέλατε να πείτε στους συντοπίτες σας εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης;

Θα ήθελα να πω στους συντοπίτες μου ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη περισσότερο από ανθρώπους ικανούς που αγαπούν τον τόπο τους, πέρα από χρώματα, κατευθυντήριες γραμμές και ιδεολογίες. Ο συνδυασμός του ψηφοδελτίου είναι γεμάτος από τέτοια πρόσωπα.

Νομίζω ωστόσο ότι οι συνδημότες μου έχουν το κριτήριο και την ικανότητα συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως η τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, παγιωμένες καταστάσεις που εμποδίζουν την εξέλιξη και την πρόοδο, να επιλέξουν εκείνους τους ανθρώπους που έχουν όραμα για την περιοχή και ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες.

Καλώ λοιπόν τους συνδημότες να μας επιλέξουν, και αν αισθάνονται την ανάγκη να δώσουν ένα μήνυμα ανανέωσης, να επιλέξουν νέους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και διάθεση για δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ