Μαζική φυγή προσφύγων προς την Αλβανία… Ταξίδευαν ακόμη και με πολυτελές τουριστικό λεωφορείο

alvania prosirioi

alvania prosirioi

Δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Αλβανίας αναζητούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και μήνες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Μάλιστα εκτιμάται ότι αρκετοί από όσους είχαν μεταφερθεί στα Κέντρα Φιλοξενίας της Ηπείρου, έχουν επιχειρήσει να διαφύγουν στην γείτονα.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι η φυγή επιχειρείται πλέον μαζικά και όχι μεμονωμένα. Από τις Αλβανικές Αρχές ανακοινώθηκε επίσημα η σύλληψη πενήντα προσφύγων και μεταναστών, Συρίων και Αφγανών, κοντά στο Αργυρόκαστρο και η επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται αστυνομικές πηγές, οι πρόσφυγες ήταν σε άθλια κατάσταση, καθώς είχαν μείνει πολλές μέρες κρυμμένοι στην παραμεθόρια ζώνη.

Έτσι χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι οποίοι αρχίζουν σταδιακά να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε περιοχές της Αλβανίας που γειτνιάζουν με την Ελλάδα.

Προ ημερών, μεγάλος αριθμός προσφύγων εντοπίστηκε από την Αλβανική Αστυνομία στην διαδρομή μεταξύ Τεπελενίου και Φίερι. Το εντυπωσιακό είναι ότι μεταφέρονταν με πολυτελές λεωφορείο και με προορισμό τα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Είναι άγνωστο για λογαριασμό ποιού είναι μισθωθεί το λεωφορείο σε μία περίοδο με αυξημένη τουριστική κίνηση, που εύκολα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την αστυνομία.

Η Αλβανία έμμεσα λοιπόν μπαίνει και πάλι στο παιχνίδι με το προσφυγικό.. Ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εκεί. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μόνιμης δομής-γραφείου στο Αργυρόκαστρο.

Προ μηνών άλλωστε είχε δημοσιεύσει πρόσκληση με την οποία αναζητούσε χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχές πλησίον των συνόρων, σενάριο το οποίο φαίνεται ΄τοι επανέρχεται στο προσκήνιο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ