Μέτωπο δημάρχων για την ασφάλεια της μεθορίου

AETOMHLITSA1Ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην ελληνοαλβανική μεθόριο συστήνουν οι δήμαρχοι Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Νεστορίου, Καστοριάς και Πρεσπών, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε επιστολή που συνυπογράφουν οι έξι δήμαρχοι και την οποία έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, του αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς και προς τους βουλευτές και τους περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, «ενώνουν τη φωνή τους και σε συνεργασία με τους φορείς των αποδήμων, θα κινηθούν από κοινού, ώστε να κάνουν ευρύτερα γνωστό το θέμα και να εντείνουν τις πιέσεις προς την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας το αυτονόητο για κάθε πολίτη, που είναι η στοιχειώδης ασφάλειά του».

 

Τα κοινά αιτήματα των έξι δημάρχων
Να επιστρέψουν όλοι οι συνοριοφύλακες, όπως προέβλεπε το αρχικό οργανοδιάγραμμα των συνοριακών κέντρων.
Να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα, με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα.
Να επαναλειτουργήσουν τα στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή.
Να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά μέσα, όπως θερμικές κάμερες και ραντάρ σε καίρια σημεία των συνόρων, όπου θα ελέγχεται η ροή των λαθρομεταναστών.
Να ενταχθεί η ελληνοαλβανική μεθόριος στη δύναμη Frontex, όπως τα ανατολικά σύνορα της χώρας μας.
Οι δήμαρχοι, υποστηρίζουν ότι «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους και τις προτάσεις τους, για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους στις ακριτικές περιοχές, η πολιτεία της οποίας στοιχειώδη υποχρέωση είναι η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών και η φύλαξη των συνόρων, δεν αποδέχεται τη μεγάλη ευθύνη της».

Επισημαίνουν πως «η φύλαξη των συνόρων είναι ελλιπέστατη, με αποτέλεσμα κάθε λογής κακοποιοί να εισέρχονται σχεδόν ανενόχλητοι, λεηλατώντας τις περιουσίες των πολιτών που με πολλούς κόπους απέκτησαν. Οι κάτοικοι πια είναι ανήμποροι να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη αυτά ζητήματα και με κίνδυνο της ζωής τους περιμένουν το επόμενο κάθε φορά χτύπημα».

Στην κοινή επιστολή, εκφράζεται η διαπίστωση, ότι οι δημοτικές Αρχές των παραπάνω δήμων, μετά από πολύωρες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους και εξαντλώντας όλα τα τοπικά μέσα που διαθέτουν, δεν μπορούν να επιφέρουν κάποια ουσιαστική βελτίωση χωρίς την υποστήριξη από την πολιτεία με αποτέλεσμα, η κατάσταση να παραμένει κρίσιμη και συνεχώς χειροτερεύει.

Εξάλλου, αναφέρουν ότι η κεντρική εξουσία, μετά τα δεκάδες διαβήματα και συναντήσεις, αναλώνεται σε υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιεί.Η επιστολή καταλήγει, πως οι έξι συνυπογράφοντες δήμαρχοι, Φιλιατών Μηνάς Παππάς, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης και Πρεσπών Βασίλης Τσέπας, θεωρούν ότι, «είναι εθνική ανάγκη, η ελληνική πολιτεία να σκύψει πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της μεθορίου περιοχής και να δώσει άμεσα λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ