Μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών

GGPH PYRKAGIES«Να συντονιστούμε για να συνεχιστεί και φέτος η καλή παράδοση της Ηπείρου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», με τα παραπάνω λόγια ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  Ηλίας Θεοδωρίδης, άνοιξε τις εργασίες της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μ. Δευτέρας (29 Απριλίου 2013) στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης στα Ιωάννινα,  για την πολιτική προστασία στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και τη συνεργασία όλων στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού στην Ήπειρο. Ο  Γενικός Γραμματέας, αναφερόμενος στο σκοπό της συγκεκριμένης σύσκεψης τόνισε,  πως «γίνεται για να διορθωθούν τυχόν παραλείψεις και κενά και να κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες στον κάθε φορέα». «Η συνέπεια, η μεθοδικότητα και τα άμεσα ανακλαστικά που θα επιδείξετε ο καθένας από εσάς στην περίπτωση ενός συμβάντος θα συμβάλλουν καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης, καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας, για την άμεση αντιμετώπιση» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

 

Ταυτόχρονα εξήρε την σπουδαιότητα του εθελοντισμού στον τομέα της πρόληψης μέσω των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται με περιπολίες σε δασικές περιοχές ενώ σε ότι αφορά τις λεγόμενες «εισαγόμενες» πυρκαγιές από την Αλβανία προανήγγειλε προγραμματισμένη επίσκεψη του στη γείτονα χώρα προκειμένου να εδραιωθεί περαιτέρω η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με κοινό στόχο ώστε το φετινό καλοκαίρι να περιοριστούν οι πυρκαγιές που θα περάσουν τα σύνορα.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας, υπογράμμισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γραφείο Πολιτικής Προστασίας, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για την πρόληψη και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Δ/ντης Δασών και Αγροτικών υποθέσεων στη διάρκεια της σύσκεψης, η Ειδική Γραμματεία Δασών ενέκρινε από το «Πράσινο Ταμείο» πίστωση ύψους 168.000 ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δασικού δικτύου δημόσιων δασών στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ενώ για την Π.Ε. Άρτας αναμένεται σχετική πίστωση από τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Δήμοι στην καταστολή μιας πυρκαγιάς καθώς «είναι εξοπλισμένοι με μηχανήματα» αναφέρθηκε παίρνοντας το λόγο ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημοσθένης Αναγνωστάκης και ζήτησε την αγαστή συνεργασία των δασικών υπαλλήλων που γνωρίζουν πολύ καλά τις δασικές περιοχές και τους τρόπους πρόσβασης σε αυτές.

Κοινή πεποίθηση όλων όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη και εκφράστηκε στις τοποθετήσεις τους είναι πως ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών θα φέρουν το επιθυμητό αποτελέσματα που είναι όσο το δυνατό λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ