Μάχη για δύο στην ΠΕΔ Ηπείρου… Οι μυστικές συσκέψεις, οι αποφάσεις και οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία

AEKLOGES 14Δήμαρχοι που θα κληθούν να διαχειριστούν τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την διεκδίκηση της Προεδρίας στην ΠΕΔ Ηπείρου. Κι όποιος εκλεγεί στη θέση του προέδρου, πέρα από κρίσιμα θέματα που κληθεί να διαχειριστεί θα πρέπει να ανακτήσει και το χαμένο κύρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η ΠΕΔ, με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης, υπήρξε ουραγός των εξελίξεων και θλιβερά απούσα σε κύρια ζητήματα της περιοχής.

 

Εν όψει λοιπόν των εκλογικών διαδικασιών που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πενήντα περίπου ημέρες οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει.

Ανεξάρτητοι δήμαρχοι που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και μετείχαν στις εκλογές του Μαίου με ευρύτερα σχήματα, είχαν δύο μέχρι τώρα, κλειστές συσκέψεις. Δύο συσκέψεις που έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ οι ίδιοι κατάφεραν να μην διαρρεύσει σχεδόν τίποτα.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του Epiruspost.gr στις συναντήσεις αυτές ελήφθησαν τρεις βασικές αποφάσεις:

– Την προεδρία της ΠΕΔ θα διεκδικήσει δήμαρχος. Μάλιστα θα ήταν ιδανική η περίπτωση υποψηφίου που έχει ήδη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν προέρχεται από την ομάδα αυτών που εκλέγονται για πρώτη φορά.
– Να αποφευχθεί και στην περίπτωση αυτή η κομματική ομπρέλα, καθώς οι περισσότεροι είχαν πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς.
– Ο συνδυασμός να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικός και πολιτικά αλλά και γεωγραφικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αποφάσεις αυτές μεταφέρθηκαν και στην Αθήνα, στα επιτελεία εκείνα που ασχολούνται με τα θέματα εκλογών και εσχάτως δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναμέτρηση στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ.

Παράλληλα τονίστηκε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές παρεμβάσεις είτε προέρχονται από κομματικά, είτε από βουλευτικά γραφεία.

Αυτό είναι το κλίμα στο χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην περιοχή της Ηπείρου και στην κατεύθυνση αυτή κινούνται ήδη δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Μάλιστα δειλά δειλά ανοίγουν και οι πρώτες συζητήσεις για το πρόσωπο αυτού που θα διεκδικήσει την προεδρία.

Από την άλλη πλευρά τώρα, οποιαδήποτε συνεργασία των δημάρχων που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετέχουν στη Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να αποκλειστεί.

Όπως επίσης δεν έχουν καμία τύχη γέφυρες που επιχειρούνται από νέους δημάρχους προς συναδέλφους τους της κεντροδεξιάς για τη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου στα….πρότυπα της συγκυβέρνησης!

Όσοι επιχείρησαν να στήσουν τέτοιο σενάριο έπεσαν σε τοίχο.

Έτσι οι Πασοκογενείς θα προχωρήσουν σε δικό τους ψηφοδέλτιο. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται και μάλιστα δυνατά τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό της δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραίμη.

Βέβαια αν ο νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας θελήσει να ηγηθεί κι αυτής της εκλογικής μάχης, τότε θα είναι σίγουρα αυτός που τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου που θα αναδείξει το νέο προεδρείο και τα υπόλοιπα όργανα θα μετέχουν συνολικά 125 μέλη που θα αναδειχθούν από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Οι 37 απ’ αυτούς είναι από το Δήμο Ιωαννιτών. Οι 22 θα προέρχονται από την πλειοψηφία και οι 14 από την αντιπολίτευση.

Ο Δήμος Άρτας θα εκπροσωπηθεί με 15 μέλη, εκ των οποίων οι οκτώ θα είναι από την πλειοψηφία και οι έξι από την αντιπολίτευση.

Ο δήμος Πρέβεζας με έντεκα, έξι από την πλειοψηφία και τέσσερις από την αντιπολίτευση.

Ο δήμος Ηγουμενίτσας με εννέα μέλη, πέντε από την πλειοψηφία και τρεις από την αντιπολίτευση.

Ο Δήμος Ζίτσας με έξι μέλη, τρεις από την πλειοψηφία και δύο από την αντιπολίτευση.

Ο δήμος Ζηρού με πέντε μέλη, δύο από την πλειοψηφία και δύο από την αντιπολίτευση όπως το ίδιο ισχύει και για τους δήμους Νικολάου Σκουφά και Πάργας.

Με τέσσερα μέλη εκπροσωπούνται οι δήμοι Δωδώνης, Πωγωνίου και Σουλίου. Οι δύο θα προέρχονται από την πλειοψηφία κι ένας από την αντιπολίτευση.

Με τρεις αντιπροσώπους θα εκπροσωπηθούν οι δήμοι Φιλιατών, Κεντρικών Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Μετσόβου, Γ. Καραισκάκη και Βορείων Τζουμέρκων. Ένας θα προέρχεται από την πλειοψηφία κι ένας από την αντιπολίτευση.

Τέλος με δύο εκπροσώπου θα εκπροσωπηθεί ο Δήμος Ζαγορίου και θα προέρχονται από την αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση και την εκπροσώπηση των Δήμων περιλαμβάνονται όλοι οι δήμαρχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ