Λύγισε πλάτανος μετά από τέσσερις αιώνες ζωής…

platanos kseros

platanos kserosΤέσσερις αιώνες ζωής μετρούσε ένας πλάτανος, στη Ρευματιά Πρέβεζας. Ήταν το στολίδι του χωριού και οι ντόπιοι καμάρωναν καθώς άντεξε στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Όμως δεν μπόρεσε να νικήσει το μεταχρωματικό έλκος, τη νόσο που έχει χτυπήσει εκατοντάδες δέντρα στην Ήπειρο και έχει νεκρώσει αμέτρητα πλατάνια.

Πριν από λίγους μήνες κρίθηκαν θετικά δείγματα που πάρθηκαν από πλατάνια στην Ρεματιά, στο Κοτσανόπουλο και στην Γέφυρα των Σερζιανών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

Στην περιοχή της Γκούρας βρέθηκε ο Παναγιώτης Τσόπελας διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων) συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλη Δάλαρος προκειμένου να δουν από κοντά τον υπεραιωνόβιο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 400 ετών) πλάτανο η διάμετρος του οποίου είναι 2,80 μέτρα ένα από τα μεγαλύτερα , αν όχι το μεγαλύτερο της ευρύτερης περιοχής.

Όπως τονίζει ο κ.Δάλαρος το δέντρο δυστυχώς θα πρέπει να νεκρωθεί, αφού η νόσος το έχει ήδη καταστρέψει και είναι η πρώτη φορά που θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία σε τόσο μεγάλο δέντρο . Ανησυχητική χαρακτηρίζει την εξάπλωση της νόσου ο κ.Δάλαρος, ο οποίος από τα πρώτα κρούσματα της εμφάνισης της νόσου έχει ξεκινήσει “εκστρατεία” ενημέρωσης προς τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να αποτραπεί η μετάδοσή της σε άλλα δέντρα, λόγω κυρίως της χρήσης μολυσμένων εργαλείων κοπής.

Σημειώνεται ότι κρούσματα υπάρχουν και από την πλευρά του Αχέροντα στις εκβολές του ποταμού κοντά στην Γλυκή. Ο Β. Δάλαρος, επισημαίνει ότι οι πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διάφορες εταιρείες που εκτελούν έργα σε περιοχές με πλατάνια, θα πρέπει να συνεργάζονται με τις δασικές αρχές, ώστε να δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για να μην εξαπλωθεί, η νόσος η οποία θα μπορούσε να νεκρώσει όλα τα πλατάνια στον Αχέροντα και τον Λούρο .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ