Λουκέτο στην Αγγειοχειρουργική Κλινική… Ανεστάλη επ’ αόριστον η λειτουργία της!!!

GIATROIΟύτε ένα.. ούτε δύο… Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν ήταν αρκετά προκειμένου να στελεχωθεί η Μονάδα Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μία μονάδα για ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, η οποία έβαλε λουκέτο.

Ο Διευθυντής της Μιλτιάδης Ματσάγκας υποχρεώθηκε να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας, για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να λειτουργήσει με ένα γιατρό, ο οποίος έπρεπε να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, επί τριάντα ημέρες το μήνα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ντροπή για το εθνικό σύστημα υγείας αλλά και βαρύ πλήγμα για την περιοχή, καθώς η μονάδα κάλυπτε βαριά περιστατικά όπως ανευρύσματα από την Ήπειρο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Αντίστοιχη δεν λειτουργεί σε κανένα νοσοκομείο και η πιο κοντινή είναι πλέον στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Η Μονάδα Αγγειοχειρουργικής που λειτουργούσε στο πλαίσιο του Χειρουργικού τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ποτέ σε όλα αυτά τα χρόνια δεν στελεχώθηκε όπως θα έπρεπε παρά τον μεγάλο αριθμό περιστατικών που κάλυπτε.

Αντίθετα η τελευταία εξέλιξη με τους επικουρικούς να έρχονται και να παρέρχονται μετά τον ένα χρόνο θητείας τους ήταν παγιωμένη κατάσταση και με τον Διευθυντή της Κλινικής κάθε φορά να μένει μόνος του μέχρι την έλευση του επόμενου επικουρικού.

Το πάγωμα των κρίσεων γιατρών από την 6η ΥΠΕ από το 2011 ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση και με το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο η Διοίκηση του Νοσοκομείου κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι πέντε προσκλήσεις του Υπουργείου για επικουρικούς γιατρούς απέβησαν άγονες γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Αυτό βάσει νόμου έδινε την δυνατότητα στον επικουρικό η θητεία του οποίου έληξε την περασμένη Παρασκευή να παραμείνει ο ίδιος όμως αποφάσισε να μην ανανεώσει την σύμβασή του και με τον Μιλτιάδη Ματσάγκα να γνωστοποιεί ότι με βάση αυτή την εξέλιξη ο ίδιος παραιτείται από τα κλινικά του καθήκοντα.

Την αναστολή λειτουργίας της αγγειοχειρουργικής μονάδας επιβεβαίωσε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Φώτης Βάββας μην κρύβοντας τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Από την πλευρά της η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει δημοσιεύσει σε ΦΕΚ μια θέση Επιμελητή Β αγγειοχειρούργου με τον μοναδικό υποψήφιο να μην αποδέχεται την θέση ενώ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για για τις άλλες δυο κρίσεις επιμελητών Β με τον κ. Βάββα όμως να εκφράζει φόβους ότι εφόσον εκκρεμούσαν από το 2011 οι γιατροί πλέον να μην ενδιαφέρονται. Παράλληλα από τις 13 Γενάρη ζήτησε επαναπροκήρυξη για λόγους άμεσης ανάγκης ενώ θα υπάρξει συνάντηση και στο Υπουργείο για να λυθεί εντός τουλάχιστον 3μηνου το πρόβλημα.

Να σημειωθεί τέλος μετά την αναστολή λειτουργίας της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας ο κ. Βάββας συγκάλεσε σύσκεψη με την συμμετοχή του διευθυντή της Μιλτιάδη Ματσάγκα, των Διευθυντών του Χειρουργικού Τομέα και της Ιατρικής Υπηρεσίας, του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής ώστε να υπάρξουν κινήσεις σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο για μια επιπλέον θέση ΔΕΠ στην αγγειοχειρουργική μονάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ