Λοταρία με τις αποδείξεις… Δώσε και… κέρδισε!

XRHMATA PENTAKOSIA

XRHMATA PENTAKOSIAΤο σύστημα της «λοταρίας» με τις αποδείξεις λιανικής πώλησης έβαλε στην ατζέντα των διαπργματεύσεων με τους δανειστές το Υπουργείο Οικονομικών.

Πώς λειτουργεί το σύστημα @apodeixi

1. Ολόκληρη η εφαρμογή στηρίζεται στα γραπτά μηνύματα (SMS). O καταναλωτής στέλνει γραπτό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του καταστηματάρχη, την αξία της συναλλαγής και την ημερομηνία και ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.

2. Το SMS περνάει από έλεγχο ορθότητας (π.χ να είναι υπαρκτός ο ΑΦΜ του καταστηματάρχη) και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων.

3. Σε κάθε αριθμό απόδειξης, γίνεται αντιστοίχιση ενός αύξοντα αριθμού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αριθμοί αυτοί μπαίνουν σε κλήρωση. Οι νικητές ενημερώνονται και πάλι με SMS το οποίο αποστέλλεται απευθείας από τον μηχανισμό. Ειδικά για τα μεγάλα δώρα (στο εξωτερικό κληρώνονται ακόμη και αυτοκίνητα) θα είναι απαραίτητη και η προσκόμιση της απόδειξης.

Το ίδιο σύστημα είχε συμπεριλάβει και στο δικό του email o πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Μάλιστα, είχε εκτιμηθεί ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει έσοδα -κυρίως από την περιστολή της φοροαποφυγής του ΦΠΑ- της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Αντίστοιχη εφαρμογή έχει δοκιμαστεί στην Πορτογαλία και οι πρώτοι μήνες κρίθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικοί.

Το πότε μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, είναι ένα από τα καίρια ερωτήματα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι αν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί ύστερα από έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ