Λιθαρίτσια.. «Αποκαλύπτεται» που έδεναν οι Τούρκοι τ’ άλογα!

apo lita2

apo lita2

ΦΩΤΟ

Ο χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, στα Λιθαρίτσια, δυο αιώνες πριν, αποτελούσε τους τουρκικούς στρατώνες. Η ιστορία της περιοχής είναι γνωστή, όμως παρόλα αυτά, τα ευρήματα από έναν απλό καθαρισμό που έγινε στο χώρο, ξαφνιάζουν τους πάντες.

Στους τοίχους που χωρίζουν τα διαζώματα του πάρκινγκ, η απομάκρυνση δέντρων και χόρτων από συνεργεία του δήμου, έδειξε ότι διατηρούνται ακόμη και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση, οι ταίστρες, τα σημεία ποτίσματος αλλά και οι χώροι όπου δένονταν τα άλογα..

apo lita1

Κατασκευές της εποχής εκείνης λοιπόν, ένα κομμάτι της ιστορίας των Ιωαννίνων.

Το φρούριο «Λιθαρίτσια» αποτελεί ένα εντυπωσιακό έργο, δείγμα της ύστερης οθωμανικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, κτίστηκε από τον Αλή πασά γύρω στα 1800 πάνω σε παλιότερο κάστρο του Νορμανδού Βοημούνδου.

Ο Προμαχώνας, σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων οχυρώσεων που είχαν κατασκευασθεί στα βραχώδη υψώματα ανάμεσα στο λόφο και στο Κάστρο, αποτέλεσαν ένα προστατευτικό κλοιό μπροστά από το Κάστρο της πόλης, μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά οποιουδήποτε, που ενδεχομένως θα επιδίωκε να προωθηθεί προς τα τείχη.

Σύμφωνα με χάρτη της πόλης των Ιωαννίνων που σχεδίασε κατά το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα ο Γάλλος γεωγράφος Barbie du Bocage, σκεπαστός δρόμος με σκαλοπάτια ξεκινούσε από τον Προμαχώνα στα Λιθαρίτσια και κατέληγε στη γέφυρα, που οδηγούσε επάνω από την τάφρο στον νοτιοδυτικό προμαχώνα του Κάστρου, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία των δύο οχυρών θέσεων.

Στην κορυφή του λόφου, πάνω από τον προμαχώνα, ο Αλή πασάς έκτισε, το 1805, μεγάλο σεράι, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Freywald. Κοντά στο σεράι αυτό, έκτισε και άλλα δύο μέγαρα για τους γιους του.

Το σεράι του Αλή πασά και τα παλάτια του Μουχτάρ και του Βελή καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1820, κατά την πολιορκία της πόλης από τα σουλτανικά στρατεύματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας υπέστη σοβαρές ζημιές και ο ογκώδης Προμαχώνας που προστάτευε το λόφο.

Στον ευρύτερο χώρο, κοντά στο Πνευματικό Κέντρο, σώζονται το Βελή Τζαμί και ο Μεντρεσές με χρήσεις εντελώς διαφορετικές σήμερα.

apo lita3

apo lita4

apo lita5

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ