Λιγότεροι λαθρομετανάστες, περισσότεροι μεγαλο-οφειλέτες

KENTRO METANK

KENTRO METANKΗ σύλληψη μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου που χρωστούσαν πάνω από 8 δισ. ευρώ, η υποχώρηση κατά 17% των ληστειών, κλοπών -διαρρήξεων καθώς και η σημαντική μείωση της παράνομης εισροής μεταναστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το α’ εξάμηνο 2013.

Σε ότι αφορά την παράνομη μετανάστευση, συνελήφθησαν 19.360 άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα και πραγματοποιήθηκαν 13.065 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 είχαν συλληφθεί 44.602, καταγράφεται δηλαδή μία μείωση της τάξης περίπου του 56,6%.

Στην περιοχή του Έβρου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τη συμβολή του επιχειρησιακού σχεδιασμού που εφαρμόζεται το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την 30 Ιουνίου 2013, σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση στην παράνομη είσοδο μεταναστών, σε ποσοστό που φθάνει το 97,8% περίπου. Ειδικότερα συνελήφθησαν 455 αλλοδαποί, έναντι 20.840 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.

Η φοροδιαφυγή που αποτελεί το νούμερα ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, αποτέλεσε βασικό στόχο της Οικονομικής Αστυνομίας η οποία τους πρώτους έξι μήνες του έτους συνέλαβε 1.433 άτομα για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο.

Οι συνολικές οφειλές προσεγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, δεν έγινε γνωστό πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του κράτους καθώς οι περισσότεροι από τους μεγαλο-οφειλέτες, μετά τη σύλληψή τους κάνουν πολυετείς διακανονισμούς πληρωμής ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για χρέη που δύσκολα το Δημόσιο θα εισπράξει ποτέ (π.χ. η υπόθεση της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 5,5 δισ. που ποτέ δεν καταβλήθηκε).

Σε ότι αφορά τα στοιχεία για την εγκληματικότητα προκύπτουν τα εξής:
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο διαπράχτηκαν 7.871 λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και 539 λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Το α’ εξάμηνο του 2013 συνελήφθησαν συνολικά 67.433 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 7.123 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και Τραπεζών.

Διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 70 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 21 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 85 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 26 με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν 72 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 92 που είχαν καταγραφεί το 2012.

Εξαρθρώθηκαν 224 σημαντικές εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 14.780 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

Το περασμένο εξάμηνο, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων, συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα 200 άτομα, τα οποία καταζητούνταν διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ