Λαμπρές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Φιλιππιάδας

apel filip

apel filipΜε μία ενδιαφέρουσα όσο και ξεχωριστή εκδήλωση ο Δήμος Ζηρού τίμησε την επέτειο των 103 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, από τους Τούρκους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Φιλιππιάδας.

Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν η χορωδία των Δημοτικών Σχολείων Φιλιππιάδας, η χορωδία παραδοσιακής μουσικής Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας», η χορωδία ενορίας Αγίου Βησσαρίωνα και το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιππιάδας «Άγιος Βησσαρίωνας».

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, σε χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της επετείου των 103 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, μεταξύ άλλων ανέφερε, «Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο των 103 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας από τους Τούρκους, η οποία αποτελεί σταθμό στην ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη μνήμη μας, καθώς καθόρισε τη μετέπειτα πορεία αυτού του τόπου. Η Φιλιππιάδα αλλά και οι άλλες περιοχές του Δήμου μας έγιναν τις ημέρες εκείνες ο τόπος των μεγάλων πράξεων… Διεκδίκησαν με σθένος το δικαίωμα στην ελευθερία και τα κατάφεραν, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της νίκης σε όλη την Ήπειρο, για να φτάσουμε έτσι σύντομα στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ηπείρου».

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στις ιστορικές εξελίξεις της 12ης Οκτωβρίου 1912 και των επόμενων ημερών επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Φιλιππιάδα στην απελευθέρωση της Ηπείρου, σημείωσε: «Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Ταυτόχρονα όμως καλούμαστε να διδαχθούμε από το ιστορικό παρελθόν μας. Η σημερινή μέρα, πέρα από τον επετειακό της χαρακτήρα, τη γνώση, αλλά και την ανάλυση ιστορικών στιγμών που σημάδεψαν την πορεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, εκτιμώ ότι πρέπει ν’ αποτελέσει και ημέρα εθνικής συνειδητοποίησης για όλους μας. Πρέπει να κρατήσουμε και να αναδείξουμε τα βασικά και διαχρονικά μηνύματα εκείνων των αγώνων… Παρά την αίσθηση ταπείνωσης και την αμηχανία που βιώνουμε όλοι μας, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διαφεντεύσει».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρήστος Γκάρτζιος. Παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως Και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο πατήρ Ελευθέριος από την ενορία του Αγίου Βησσαρίωνα, ο πατήρ Γεώργιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Χασίδης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και καθημερινότητας κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Άρτας κα Αναστασία Σίμου, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φιλιππιάδας κ. Σωτήρης Μπαλής, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Κοντογιώργος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κάλλης, η κα Καραπάνου, η κα Ιατρού, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιππιάδας κα Χουλιάρα, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Συμβουλίων και πλήθος κόσμου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ