Λαθρομετανάστες και κυκλώματα… Αναζητούν και πάλι διέξοδο από την Ήπειρο

latrometanastes15

latrometanastes15Σε μείζον εξελίσσεται για μία ακόμη φορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης για την Ήπειρο. Κι αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν έρχεται από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά από τα σύνορα με την Τουρκία.

Δεκάδες είναι αυτοί που κινούνται στην περιοχή με απώτερο στόχο να φτάσουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κι από κει να ταξιδέψουν προς την Ιταλία και την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2015 οι συλλήψεις λαθρομεταναστών ήταν αυξημένες στην Ήπειρο κατά 36,5%. Η μεγαλύτερη αύξηση, καθώς φτάνει στο 110% καταγράφεται στο Νομό Ιωαννίνων κι ακολουθεί ο Νομός Θεσπρωτίας με την Άρτα και την Πρέβεζα να καταγράφεται μείωση.

Από τα στοιχεία αυτά γίνεται σαφές ότι η βασική οδός των λαθρομεταναστών αλλά και των κυκλωμάτων που συχνά τους διακινούν βρίσκεται στα Γιάννινα και τη Θεσπρωτία.

Άλλωστε μέχρι και πρόσφατα, Σύριοι κυρίως έφταναν κατά δεκάδες με προορισμό τα σύνορα με την Αλβανία αναζητώντας από κει τρόπους διαφυγής προς την Ευρώπη.

Οι λαθρομετανάστες που περνούν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, πολύ συχνά πέφτουν θύματα οργανωμένων κυκλωμάτων. Κυκλώματα με διεθνή χαρακτηριστικά και δράση, τα οποία αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν κυρίως στην Ηγουμενίτσα έναντι υψηλού τιμήματος.

Ορισμένες φορές τους εγκαταλείπουν στη διαδρομή κι άλλοτε σε ερημικές παραλίες. Άλλες πάλι, στοιβάζονται ανάμεσα σε εμπορεύματα φορτηγών, αναζητώντας το εισιτήριο προς την ελπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ