Λαζαράτι.. Η…Κολομβία δίπλα στα σύνορα

ITALOI LAZARATOI 13

ITALOI LAZARATOI 13Τα καφενεία γεμάτα…Η πλατεία σφύζει από ζωή. Αν κάτι εντυπωσιάζει είναι η όψη των σπιτιών. Περικυκλωμένα από ψηλούς τοίχους και παντού βαριές σιδερένιες πόρτες, δεν επιτρέπουν σε κανένα περίεργο βλέμμα να αντικρίσει πίσω από αυτές.
Είναι τα καστρόσπιτα στο Λαζαράτι της Αλβανίας.

Χρόνια τώρα η κωμόπολη αυτή, η οποία γνωρίζει μία πρωτοφανή άνθηση, ζει από την καλλιέργεια της ινδικής κάναβης. Αποτελεί κράτος εν κράτη και έχει επιβάλλει τους δικούς της νόμους.

ITALOI LAZARATI«Εδώ οι κάτοικοι είναι ήσυχοι. Όσοι δεν μας έχουν επισκεφθεί ποτέ λένε ότι γίνονται φασαρίες ή ότι κυκλοφορούν ένοπλοι», λέει ο έπαρχος του Λαζαρατίου τον οποίο το Epiruspost.gr έχει συναντήσει στην πλατεία. Στο ερώτημα περί καλλιέργειας χασίς και εμπορίας ναρκωτικών η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «…Εγώ δεν έχω δει ποτέ τίποτα. Βλέπετε κάτι εσείς;….»

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να δει κι αυτό γιατί δεν έχει την δυνατότητα λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τα σπίτια είναι μικρά κάστρα που κρύβουν καλά τα μυστικά τους και σαφώς ούτε μπορεί κάποιος να φτάσει εύκολα στο χωριό, ούτε βέβαια να κινηθεί ελεύθερα στους δρόμους του. Κάθε κίνηση παρακολουθείται και αν θεωρηθεί ύποπτη, υπάρχουν πάντα κάποιοι έτοιμοι να δράσουν.

Οι κάτοικοι του Λαζαρατίου ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης. Κάθε οικογένεια έχει την δική της φυτεία. Είναι κι αυτός ένας από τους άγραφους νόμους. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να καλλιεργήσει, υποχρεούται να το κάνει, αφού διαφορετικά θα θεωρηθεί «άνθρωπος» της αστυνομίας…

Το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τις 50 χιλιάδες ευρώ. «Όσο υπάρχουν λεφτά οι κάτοικοι δεν προκαλούν φασαρίες…Όταν οι καλλιέργειες δεν πάνε καλά και τα χρήματα δεν έρχονται, τότε είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να επαναστατήσουν», λένε με νόημα όσοι ξέρουν καλά και παρακολουθούν χρόνια τις κινήσεις και τις ενέργειές τους.

Τις ημέρες αυτές η Ιταλική “Guardia di Finanza” ολοκλήρωσε την εναέρια επιχείρηση για τη φωτογράφιση όλων των περιοχών, όπου καλλιεργείται κάνναβη, σε όλη την Αλβανία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα, ο επικεφαλής τον εναέριων δυνάμεων της “Guardia di Finanza”, Στέφανο Μπαστόνι δήλωσε ότι “αεροσκάφη με προηγμένη τεχνολογία έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες εκτάσεις κάνναβης.

Μόνο στο περιβόητο χωριό Λαζαράτι σύμφωνα με τη βιντεοσκόπηση, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει έως και 900 τόνους, αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Ο ίδιος παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα εναέρια βίντεο, που καταγράφουν τις εκτάσεις με καλλιέργειες χασισόδεντρων σε όλη την Αλβανία.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας Χίσνι Μπουργκάι δήλωσε ότι “προβληματικές περιοχές για την καλλιέργεια χασισόδεντρων παραμένουν η Αυλώνα, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, τα Τίρανα και το Δυρράχιο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το 2012 κατασχέθηκαν 7 τόνοι χασίς, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προοριζόταν για την αγορά της Ελλάδας”.

Φυσικά οι ποσότητες που έχουν κατασχεθεί στην Ελλάδα και ειδικά στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας είναι πολλαπλάσιες.

Στην Αλβανία η καλλιέργεια έτσι και η διακίνηση έχει εξελιχθεί σε επιστήμη για τους ντόπιους. Μία επιστήμη που θέλει όμως και τους Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι θα κλείσουν τις συμφωνίες και θα μεριμνήσουν για την μεταφορά των φορτίων στο εσωτερικό της χώρας.

Μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την Κακαβιά…Ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος όπου ανθεί η παρανομία. Έχει τους δικούς του νόμους και κανόνες και σε όποιον κάνει την…αφελή ερώτηση «καλλιεργείται εδώ χασίς», δίνει την αφοπλιστική απάντηση…. «Δεν ξέρω τίποτα. Βλέπετε εσείς κάτι…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ