Κτηνίατρος στη Διεύθυνση του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής… Από υπόδειγμα, στην πλήρη απαξίωση!

TEI HPEIROS N

TEI HPEIROS NΣτην πλήρη απαξίωση οδηγείται το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, ένα από τα κορυφαία της χώρας. Τους τελευταίους μήνες η διεύθυνση του τμήματος ανατέθηκε σε έναν κτηνίατρο!!!

Προφανώς η διοίκηση του ιδρύματος και το Υπουργείο Παιδείας τον θεώρησαν ως τον πλέον κατάλληλο κι αρμόδιο για να…προωθήσει τις μουσικές σπουδές!

Μόνο που τα αποτελέσματα της επιλογής αυτής είναι τραγικά και οδηγούν σε άμεσες κινητοποιήσεις τους σπουδαστές.

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται.

Η φυσιογνωμία και η λειτουργία του Τμήματος, η οποία έχει χτιστεί με κόπο και με όραμα τα τελευταία 15 χρόνια, αποκομίζοντας παιάνες από την εξωτερική αξιολόγηση, γκρεμίζεται μέσα σε μία νύχτα. Καθηγητές που έχουν όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει καθοριστικά στην εξύψωση του Τμήματος μετατράπηκαν σε μία στιγμή από «συνεργάτες με πλήρη προσόντα» σε «συνεργάτες με ελλιπή προσόντα».

Επίσης, η αδιαφορία της Διοίκησης για το φλέγον ζήτημα του κλάδου των μουσικών που διδάσκουν στο Τμήμα είναι πρωτόγνωρη. Ο κλάδος τους καταργείται και δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται. Οι προσεγμένες κινήσεις ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακινησίες των διοικούντων θα μετατρέψουν τους μουσικούς από καθηγητές τριτοβάθμιας σε παρίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μισθό σκλάβου και χωρίς ασφάλεια!

Η κατάσταση αυτή οδήγησε είκοσι καθηγητές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις τους. Η Διοίκηση, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σκοπεύει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις τους.

Ουσιαστικά, προτιμά την οικονομικότερη λύση του, να πλαισιώσει δηλαδή το Τμήμα με συνεργάτες με ελλιπή προσόντα αφού αυτοί που διδάσκουν εδώ και 15 χρόνια, δεν πρόκειται να επιστρέψουν με τις προτεινόμενες οικονομικές και ασφαλιστικές συνθήκες.
«Β΄ κατηγορίας μουσικοί και καθηγητές σημαίνει Β΄ κατηγορίας επίπεδο σπουδών!

Χωρίς τους κατάλληλους Επιστημονικούς Συνεργάτες, που αναλάμβαναν ως τώρα τις πτυχιακές μας εργασίες και που στο εξής περιορίζονται μόνο στη διδασκαλία, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος απόκτησης πτυχίου.
Οι 350 πτυχιακές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο ΤΛΠΜ θα εποπτεύονται και θα εξετάζονται από μόλις 2 μουσικολόγους (ο ένας σε άδεια)», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι σπουδαστές του τμήματος!

Αρχιτέκτονας αυτής της ανήκουστης και ντροπιαστικής κατάστασης, όπως την χαρακτηρίζουν, θεωρούν τον διευθυντή του τμήματος.

Ένας κτηνίατρος τι σχέση έχει, άραγε, με το αντικείμενο της Σχολής μας, αναρωτιούνται οι σπουδαστές και αναφερόμενοι στις ενέργειές του, τους τελευταίους έξι μήνες, τις συνοψίζουν επιγραμματικά:
• Αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας.

• Ακυρώνει χαρακτηριστικά για τα οποία έχουμε πάρει διεθνή αναγνώριση.

• Παρεμβαίνει σε θέματα που δεν ελέγχει επιστημονικά.

• Υποτιμά το γνωστικό μας αντικείμενο και όσους το διδάσκουν.

• Συμπεριφέρεται με τρόπο αυταρχικό και απαξιωτικό.

• Ενεργεί συγκεντρωτικά, δηλώνοντας ότι θέλει “να έχει τον έλεγχο” του Τμήματος.

• Δημιουργεί διαρκώς πολώσεις και δυναμιτίζει το συλλογικό κλίμα και τη συναίνεση.

Στόχος του είναι να καταντήσει το ΤΛΠΜ ένα ΙΕΚ μουσικής, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος αγνοώντας την μοναδικότητα που το έχει κάνει αυτό που είναι σήμερα.

«Όλα τα παραπάνω, και κυρίως η αίσθηση ότι ο κύριος Τσίνας μας εμπαίζει από την πρώτη ημέρα που ορίστηκε Διευθυντής μας, επιδεικνύοντας απίστευτη κυνικότητα και απαξίωση στις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, εξωθούν τόσο εμάς τους φοιτητές του ΤΛΠΜ, όσο και τους έκτακτους καθηγητές μας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίχως υποχώρηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι σπουδαστές ζητούν την παραίτηση του διευθυντή από τη θέση του και την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ