Κραυγή απόγνωσης από τους παραγωγούς μανταρινιών

SAGIADA MANT

SAGIADA MANTΜια χρονιά που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τείνει να εξελιχθεί σε καταστροφική. Η περιοχή της Σαγιάδας μπορεί να είναι γνωστή για τις ιχθυοκαλλιέργειες, όμως στον κάμπο παράγει μία από τις κορυφαίες ποικιλίες μανταρινιών της χώρας.

Μεταξύ Κεστρίνης και Σαγιάδας, χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης, φυτεμένα και τα δέντρα γεμάτα με καρπούς.

Τα μανταρίνια της περιοχής κάθε χρόνο εξάγονταν. Βασικός προορισμός η Ρωσία.

Φέτος, η ρωσική αγορά έχει κλείσει.

SAGIADA MANT1Τα μανταρίνια κατευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά και τη Σερβία. Η χρονιά ξεκίνησε με καλές τιμές. Όμως με το πέρασμα των ημερών και την εμφάνιση διάφορων εμπόρων- μεσαζόντων, οι τιμές κατρακύλησαν. Μάλιστα έφτασαν και στα 25 λεπτά το κιλό ή κι ακόμη χαμηλότερα.

Η περιοχή παράγει περίπου 25 χιλιάδες τόνους μανταρινιού και φέτος υπήρχε πολύ καλή παραγωγή, δηλώνει στο Epiruspost.gr ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, για να συμπληρώσει ότι έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές.

SAGIADA MANT2Μάλιστα στα μέσα της εβδομάδας οι παραγωγοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση όπου συζήτησαν το πρόβλημα κι αποφάσισαν για τέσσερις ημέρες να διακόψουν τη συγκομιδή και την πώληση.

Όμως αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η συγκομιδή δεν μπορεί να σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς σε τέτοια περίπτωση ο καρπός θα σαπίσει στα δέντρα.

Οι παραγωγοί ζητούν κατώτατη τιμή στα 28 λεπτά το κιλό και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν προσπαθώντας να περισώσουν το προιόν ποιότητας που παράγουν, σε μία περίοδο όπου τα έξοδα συνεχώς αυξάνουν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ