Κρατάς απόδειξη; Γλιτώνεις! Αλλιώς διπλοπληρώνεις!

filippiada nea

filippiada neaΡεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου

Διαγραφή οφειλών δημοτών ύψους 60.600ευρώ από λογαριασμούς ύδρευσης αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ Ζηρού.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης από τον εισπράκτορα του δήμου, που αποκαλύφθηκε πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Τουλάχιστον από το 2011 ο τότε εισπράκτορας, έβαζε το ποσό που πλήρωναν από λογαριασμούς νερού και δικαιώματα βοσκής οι δημότες, στην τσέπη του κι όχι στο ταμείο του δήμου.

Τον βοηθούσε το γεγονός ότι δεν ίσχυε διπλότυπο είσπραξης, ούτε αναγραφόταν η προηγούμενη οφειλή.

Πράγματα τα οποία αποδόθηκαν ως κακή διαχείριση στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Έτσι λοιπόν ο υπάλληλος έβαζε απλώς τη σφραγίδα του πάνω στο ειδοποιητήριο με το οποίο προσέρχονταν ο ανύποπτος δημότης κι εκείνος είχε την αίσθηση πως ξόφλησε κι έχει κι αποδεικτικά.

Στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου όμως η συντριπτική πλειονότητα των δημοτών φαίνονταν οφειλέτες όλων ή μερικών λογαριασμών καθώς έβαζε και κάποια χρήματα στο ταμείο για να μην κινεί υποψίες.

Η νέα δημοτική αρχή του Ν. Καλαντζή πήρε την απόφαση να διαγράψει το ποσό για όσους πλήρωσαν αποδεδειγμένα. Δηλαδή γι αυτούς που κράτησαν έστω και τα ειδοποιητήρια με τη σφραγίδα του υπαλλήλου και υπέβαλαν αίτηση διαγραφής ως τις 10-6-14. Γι΄ αυτό το ποσό υπάρχει απόφαση του προηγούμενου δημάρχου Δ. Γιολδάση προς τον εισαγγελέα ώστε να καταλογιστεί στον εισπράκτορα.

Υπάρχουν και μερικές ακόμη αιτήσεις διαγραφής οφειλών με τα ίδια παραστατικά που υποβλήθηκαν αργότερα και θα ακολουθήσει και γι αυτές η ίδια διαδικασία. Είναι της τάξεως των 16χιλ. ευρώ. Όμως είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ζητούν διαγραφή με το αιτιολογικό ότι πλήρωσαν αλλά δεν κράτησαν τις αποδείξεις. Άλλωστε δεν ήταν υποχρεωμένοι.

Το ύψος των αιτήσεων αυτών ανέρχεται σε περίπου 180χιλ ευρώ και γι αυτή την περίπτωση το Δ.Σ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ήδη μερίδα δημοτών έχει αποδεχτεί τη μοίρα της και έχει φροντίσει να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης περί οφειλών στους δήμους.

Πρόκειται για μια απόφαση «υπέρβαση» του ρόλου του Δ.Σ, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρός του Χρήστος Χασίδης, καθώς ο Καλλικράτης δεν προβλέπει διαγραφές με απόφαση Δ.Σ για οφειλές από υπεξαίρεση παρά μόνο λόγω στοιχειοθετημένου υπηρεσιακού λάθους κ.λ.π. Γι αυτό και διατηρείται μια επιφύλαξη ως προς την τελική ισχύ της απόφασης καθώς θα περάσει από τον ελεγκτή νομιμότητας.

Την ίδια στιγμή κι ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος με τον εν λόγω υπάλληλο σε αργία, δεν έχει συνεδριάσει το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για να αποφανθεί περί της διαθεσιμότητάς του ή άλλου μέτρου. Η πρώτη ΕΔΕ του καταλόγισε το «παράπτωμα της ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών του καθηκόντων». Σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα ΕΔΕ από τον νυν δήμαρχο με σκοπό το πόρισμά της να συνοδευτεί προς την εισαγγελική οδό και με τις αιτήσεις των 180χιλ ευρώ.

Όπως και να εξελιχθεί η υπόθεση γεγονός είναι πως το πικρό ποτήρι θα το πιεί μέχρι τέλους ο δήμος κι οι δημότες του. Πολλοί δημότες θα διπλοπληρώσουν κι ο δήμος θα διεκδικεί δικαστικά να λάβει αυτά που έχασε από περιουσιακά στοιχεία του διωκόμενου υπαλλήλου εάν κι εφόσον υπάρχουν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ