Κουνούπια κι αλλοιωμένες τροφές απειλούν τους πρόσφυγες

katsika le6

katsika le6

Τα μεταδιδόμενα από έντομα, κυρίως κουνούπια, νοσήματα και οι αλλοιώσεις τροφίμων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι οι επόμενες μεγάλες απειλές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαβιούν στους καταυλισμούς.

Αυτό ανέφεραν τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας ότι λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών οι υγειονομικές υπηρεσίες καλούνται να δώσουν τώρα προσοχή σε αυτές τις απειλές.

Οπως είπε ο κ. Ξανθός προς το παρόν το υγειονομικό κομμάτι σε σχέση με τους μετανάστες είναι διαχειρίσιμο και δεν έχει σημειωθεί κάποια «επιδημία», παρά μόνο μεμονωμένα κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας ανεμοβλογιάς και άλλων νοσημάτων και τα οποία αντιμετωπίστηκαν.

Ανέφερε επίσης ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες είναι κυρίως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και σπανιότερα γαστρεντερολογικά και δερματολογικά προβλήματα. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες «δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «πάντα χρειάζεται εγρήγοση», με δεδομένο ότι ένα μέρος αυτού του πληθυσμού ζει σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Για την καλύτερη παρακολούθηση των προβλημάτων Υγείας το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε ένα μηχανισμό σταθερής επιδημιολογικής επιτήρησης, με τη συμπλήρωση σε 24ωρη βάση, από τους φορείς που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στους καταυλισμούς, ενός «επιδημιολογικού δελτίου», το οποίο με την βοήθεια του ECDC- Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θα γίνει τις επόμενες ημέρες πιό λειτουργικό.

Στο δελτίο αυτό καταγράφονται τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων και στη συνέχεια ενημερώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έστι ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που είναι απαράιτητες. Το υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ECDC για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, και στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τρεις ειδικοί «επιδημιολόγοι πεδίου» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ