Κλειστές για άλλες δύο ημέρες οι τράπεζες

apeiraios

apeiraios

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει την τραπεζική αργία.

Η ΠΝΠ θα διευρύνει τις τραπεζικές εργασίες που θα εκτελούνται όσο οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές (πχ για εκκαθάριση και πληρωμή επιταγών κλπ).

Άγνωστο παραμένει αν η τραπεζική αργία θα επεκταθεί για λίγα 24ωρα ή ολόκληρη την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Η λύση αυτή επελέγη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τραπεζίτες.

Με βάση όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει πιθανότατα παράταση του κλεισίματος των τραπεζών έως την άλλη Δευτέρα 20 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται θεωρητικά να αλλάξει κάτι αφού θα επαναληφθεί νέα σύσκεψη των τραπεζιτών εντός των ημερών.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι τράπεζες έχουν επάρκεια ρευστότητας τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όπου και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζες. Το Δ.Σ. δεν προχώρησε σε αύξηση της χορήγησης του ELA καθώς αναμένει την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα, ενώ θα υπάρξει απόφαση για απελευθέρωση κάποιων διατραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις (κυρίως εξαγωγικές).

Επίσης, θα ληφθεί απόφαση η αρμόδια Επιτροπή που συνεδριάζει για έγκριση εμβασμάτων να επιταχύνει τις διαδικασίες Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν τα 25-30 εκατ. ευρώ οι ημερήσιες αναλήψεις, ποσό θετικό.

Επόμενο βήμα, είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη πρωτίστως για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να ανοίξουν οι τράπεζες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν ανοίξουν θα λειτουργούν όπως πριν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για πολλούς μήνες θα βρίσκονται υπό το καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.

Σταδιακά, όμως, η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ θα ενισχυθεί και οι τράπεζες θα αυξήσουν το όριο ημερήσιας ανάληψης και θα διευρύνουν τις δυνατότητες συναλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με την υπάρχουσα υπουργική απόφαση, οι κάτοχοι καρτών ανάληψης μπορούν να πραγματοποιούν ανάληψη έως 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα μπορούν, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν ειδικά για την εξυπηρέτησή τους, να πραγματοποιούν ανάληψη έως 120 ευρώ την εβδομάδα.

Ποσό 120 μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Κανονικά οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα και οι συναλλαγές μέσω internet και phone banking για συναλλαγές στην Ελλάδα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο νέο δάνειο προβλέπεται ποσό 15 – 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ